Annons

Annons

Vår eller försommar?

021-3

Magnolian, Valborgsblomman nummer ett, utslagen i Malmö. Koltrastar, skator och storkar i full färd med att bygga bon i Skåne. Katter som hellre ligger och latar sig och lapar solsken i rabatterna än att fara runt och jama mars-serenader. Vårrusiga flugor, humlor och bin. Och myggor…

Annons

Det var 27 grader varmt och alldeles vindstilla  på uteplatsen i eftermiddags – förvisso i solen, men dock. Det är nästan så man undrar – är det fortfarande vår eller rent utav försommar? Och detta rena innan april månads intåg.

Jag vet att man aldrig ska ropa hej förrän man är över bäcken, minns mer än ett år då det varit fullsnöstorm på mors födelsedag i mitten av maj, men jag har ändå svårt att föreställa mig att det ska kunna bli ett bakslag i år, efter den här underbara helgen.

Uteplatsens trätrallor kom ut i en fart i lördags och lite trädgårdsmöbler också. Några av övervintrarna i källaren fick följa med ut i det fria. Oliven klarar några frostnyp – den har till och med övervintrat ute på täppan, av misstag ett år. Och överlevt! Citronen är lite känsligare men fick följa med ändå. Det  går ju alltid att ta in den igen.

011

Sedan jag inledde säsongen på täppan för tre veckor sedan har det fullständigt exploderat. Vintergäck och snödroppar har tagit farväl. Backsippor, vitsippor, scillor och påskliljor blommar nu. Körsbär och aprikosträden är alldeles fulla av knoppar som vill brista.

Tittar jag på foton från i fjor så såg det ut så här de sista dagarna i april. I slutet av mars hade vi ännu snö i Skåne…

Text och foto: Maud Holmberg Klyft

027Lilla persikoträdet, snart slår knopparna ut. Må humlor och bin hitta hit!

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar