Annons

Annons

Skördeglädje i mitt i vintern

physalis

Hurra, jag har skördat god och c-vitaminrik physalis mitt i smällkalla vintern! Förvisso bara en handfull och inte utomhus i snön, utan i mitt köksfönster. Och nu är det dags att så nya plantor – direkt från fruktens små minikärnor.

Annons

Kapkrusbär eller gyllenbär, jag vet faktiskt inte vilken sort min physalis är eftersom jag sådde de pyttesmå fröerna av en frukt i fjol våras. Alldeles för sent på säsongen, men jag kunde inte låta bli. Den kom ut sent på täppan också och utvecklade sig fint – men sent. Den fick frukt – men höljena var ljusgröna när frostrisken slog till.

Det var då jag bestämde mig för att göra ett experiment och försöka få frukterna att mogna inomhus i mitt köksfönster, mot söder. Växten tackade direkt med att snabbt skjuta nya blad och slingra sig upp mot gardinkappan. Frukterna tog längre tid på sig – men mognade till slut, mitt i vintern. Men smaken var alldeles, alldeles ljuvlig. Och lyckan av att äta egen skörd är lika stor på vintern som på sommaren.

Nu fortsätter jag mitt experiment i köksfönstret med att försöka få plantan att överleva för att kunna sättas ut i sommar. Jag har klippt ner de höga men magra rankorna och hoppas den vill buska till sig lite. Det ser lovande ut, små miniblad har redan börjat titta upp.

Men för säkerhets skull sparar jag ändå en inköpt frukt, petar ut de små kärnorna, torkar lite och sår i kruka. Nu i slutet av månaden!

Text och foto: Maud Holmberg Klyft

Visste du att: Physalis/kapkrusbär inte alls är släkt med våra vanliga krusbär. Den tillhör potatisfamiljen och är en är en 1-2 meter hög ört som ursprungligen kommer från Peru.

Tips: Jättegod i sallad!

psysalis

Liten skörd är bättre än ingen alls!

physalis

Ett söderfönster ger växthuskänsla. Här i julstjärnans sken trivs physalisen jämte överlevande chiliplantor.

 

(38)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar