Annons

Annons

Välkommen ramslök! Plocka och mixa bästa ramslökspeston!

Nu är första vårprimören här - ramslöken! Gillar du vitlök så älskar du ramslök som är så god i allt från soppor till sallader och hamburgare. Allra bäst är att göra en ramslökspesto, som du snabbt mixar till, och som också går utmärkt att frysa.

 

Jajamensan, nu är våren här. Nu spirar vårskogens gröna guld – ramslöken. Denna naturens egen ”vilda, milda vitlök” är både god och användbar och sätter extra smak på det mesta.

Några är rädda för att förväxla ramslöjksbladen med den giftiga liljekonvaljens. Men liljekonvaljen kommer långt senare, ofta i maj. Är du minsta osäker så dofta och smaka en tugga på bladet – du tar inte fel på ramslökssmaken som är intensiv, speciellt så här tidigt.

Annons

Dessvärre växer ramslöken bara vilt i södra Sverige, t e x i Skåne, på Gotland, på Västgötaslätten och utanför Stockholm – och den är fridlyst i Blekinge! Men välsorterade  matbutiker brukar numera kunna erbjuda den i grönsaksdisken. Man kan även köpa växten, bland annat i butiker via internet, om du vill prova på att odla själv.

Har man lyckan att ha en ramslöksskog i sin närhet där den växer som ogräs är det en glädje att ta för sig. Sätter du den med stjälkarna nedåt i ett vattenglas brukar den hålla sig färsk i en vecka i kylen. Du kan också frysa bladen, göra ramslöksolja  (ramslök och olivolja som får stå och dra i några dagar innan du tar bort bladen) eller varför inte göra en smakrik pesto som också går utmärkt att frysa.

Här får du receptet på en lättmixad ramslökspesto!

Till påsk gör det här snabba receptet på ramslökssill succé!

Ramslökens användningsområde är nästan oändligt. Det är jättegott med lax i ugn med ett  ett pestotäcke och lite kokosflagor som täcke, gott och vackert med en klick på en ägghalva – vart annat rött av rom och vartannat pestogrönt, i oxrullader,  i en vårsoppa med lök, potatis och grädde, finklippt på en omelett eller i en hamburgare, på en crostini med lite hackad soltorkad tomat…

Ett tips bara – låt den inte koka ramslöken länge, då försvinner smaken. Tillsätt i sista stund – och njut!

Text & Foto: Maud Holmberg Klyft

ramslok-recept

Äntligen är den tillbaks i skogen – bästa smaksättaren om våren- ramslöken!

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

 


Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar