Annons

Annons

Välkommen ramslök! Mixa bästa ramslökspeston

Nu är första vårprimören här - ramslöken! Gillar du vitlök så älskar du ramslök som är så god i allt från soppor till sallader och hamburgare. Allra bäst är att göra en ramslökspesto, som du snabbt mixar till, och som också går utmärkt att frysa.

Nej, man ser knappt skogen för alla ramslöksväxter…

 

Åh, vad vi har väntat och längtat, men nu är våren här på riktigt, äntligen!Fåglarna sjunger, vitsipporna har slagit ut och nu spirar vårskogens gröna guld – ramslöken. Denna naturens egen ”vilda, milda vitlök” är både god och användbar och sätter extra smak på det mesta.

Annons

Några är rädda för att förväxla ramslöjksbladen med den giftiga liljekonvaljens. Men liljekonvaljen kommer långt senare,  i maj. Är du minsta osäker så dofta och smaka en tugga på bladet – du tar inte fel på ramslökssmaken som är intensiv, speciellt så här tidigt. Och den doftar långväga…

Just nu är armslöken som näst i södra Sverige. Men – den är fridlyst i Blekinge!

Dessvärre växer ramslöken bara vilt på några platser i södra Sverige, t e x i Skåne, på Gotland, på Västgötaslätten och utanför Stockholm – och den är fridlyst i Blekinge! Men välsorterade matbutiker, och en del odlare, brukar numera sälja ramslök. Man kan även köpa hela växter, bland annat i butiker på internet, om du vill prova på att odla själv.

Har man lyckan att ha en ramslöksskog i sin närhet där den växer som ogräs är det en sann glädje. Sätter du den med stjälkarna nedåt i ett vattenglas brukar den hålla sig färsk i en vecka i kylen. Du kan också frysa bladen, göra ramslöksolja, (ramslök och olivolja som får stå och dra i några dagar innan du tar bort bladen), ramslökssalt eller varför inte göra en smakrik pesto som också går alldeles utmärkt att frysa.

Ramslökspesto:

Ca 1 liter pressade ramslöksblad

1 – 1,5 dl oliv- eller rapsolja

1,5 dl hackade val- eller pinjenötter (solrosfröer går också bra!)

saften av 1/2 lime (eller lite citronsaft)

100 g parmesanost (eller annan smakrik hårdost)

ett par nypor salt, lite svartpeppar, ev en knivsudd chili

Gör så här:

Kör nötterna och osten i mixer och sedan ramslöksbladen. Häll försiktigt över oljan och droppa i limen. Öka eller minska oljemängden beroende på hur fast du vill ha pesten. Smaka av med salt och peppar.

Förvara i burk med lock i kylskåpet med lite olja överst.

Tips: Peston går utmärkt att frysa, till exempel i portionsförpackningar.

Tänk på: Använder du färsk ramslök i matlagningen så tillsätt den vid slutet, annars tappar den lätt sin smak.

ramslök

Mixa nötter, parmesan, ramslök, olja och salt och peppar.

ramslok

Härliga ramslökspesto – gott till (nästan) allt!

Visst kan man lägga lök på laxen, ramslökspesto i alla fall. Här med lite kokosflarn på toppen.

Gillar du inlagd sill så gör det här snabba receptet på ramslökssill succé!

Ramslökens användningsområde är nästan oändligt. Det är jättegott över lax i ugn med ett pestotäcke och lite kokosflagor som täcke, gott och vackert med en klick på en ägghalva – vart annat rött av rom och vartannat pestogrönt, i oxrullader,  i en vårsoppa, till pastan, finklippt på en omelett, i salladen eller i en hamburgare, på en crostini med lite hackad soltorkad tomat…

ramslok-recept

Äntligen är den tillbaks i skogen – bästa smaksättaren om våren- ramslöken!

 

 

(530)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar