Annons

Annons

Skönheten och Odjuren sida vid sida!

Bergmanros2

100-års minnet av Ingrid Bergman har precis firats världen över – och nästa år är det dags igen. Då fyller hon 30 år. Världens vackraste ros, alltså! Ska du bara ha en enda ros i trädgården så välj henne.

Annons

Likt sin förebild, skådespelerskan, är rosen storslaget och naturligt vacker. Men Ingrid Bergman-rosen är inte svenska, hon skapades 1986 i Danmark av Pernille och Mogens Olesen på Poulsen Roser.

Klassiskt stilig, rakryggad förför hon i rabatten och i vas med sina stora mörkröda, sammetsliknande blommor och sina mörkt gröna blad. Ingrid Bergman-rosen blir dessutom bara vackrare ju längre säsongen sträcker sig och blommar tills frosten kommer och ber henne gå i vinterdvala. Rabattrosen tillhör också de starkaste och kan bli över 2 meter.

ingrid bergman

Mer än en meter hög…

Med sina sammetsröda stora blommor, långa stjälkar och härligt gröna blad är det den perfekta rosen överlämna till en jubilar, en hjärtans kär eller att bara klippa av och sätta in som solitär. Eller tillsammans med några andra perenner – som till exempel blå bolltistlar! Ja, jag vet, det låter galet men lika barn leka inte alltid bäst och det här paret, skönheten och odjuren, gör buketten spännande.

Ogräs, fnyser en del om bolltistlarna, men den blå perennen har faktiskt odlats i Sverige sedan 1600-talet. Många svenska emigranter tog den med sig till Amerika – och det lär blomma en svenskättling i det som en gång var George Washingtons trädgård i Mount Vernon. Sanning eller myt vet jag inte, men få blommor håller så länge i vas som den rakryggade tisteln.

Maud Holmberg Klyft

Fotnot: Ingrid Bergman klarar att växa i upp till zon 4 och Blå bolltistel växtzon 8.

ingridBergmanros2

Ingrid Bergman ros

(19)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar