Annons

Annons

Det är NU du kan förhindra getinginvasion i sommar!

Det är nu på våren och försommaren du kan förhindra att det blir getinginvasion på din tomt i augusti. Ser du en geting på tomten så förfölj henne!

geting

Foto: Shutterstock

En geting i maj? Jodå. Nu på våren vaknar getingdrottningarna, de enda som överlevt, och ger sig ut för söka boplatser. I försommarvärmen har de nya drottningarna, som blev befruktade förra året och som r övervintrat i träsprickor och förråd, börjat nu bygga nya bon av tuggat trä och saliv som de tänker lägga sina ägg i.

Annons

Det är alltså så här års du har chans att själv ta bort bon nära din uteplats, på ditt hus eller på vinden/i förrådet, nu medan det bara är ett singelhushåll.

Getingar övervintrar inte i gamla bon men bygger gärna i närheten så ta en inspektionsrunda!

Leta under utskjutande tak, vid uteplatser eller bodar. Om du ser en geting som är ute och flyger – följ efter. Förr eller senare återvänder den till sitt bo med föda eller byggmaterial, tipsar Anticimex.

Om du hittar ett bo som inte är större än en pingisboll, innehåller det troligen endast getingdrottningen och larver. Då kan du ta bort det själv om du inte är allergisk mot getingens stick.

För att ta bort ett getingbo, ska man göra så här, enligt Anticimex:

* Välj en mörk kväll, då är de flesta getingar inne i boet och kvällskylan gör dem slöa.

*  Bär  skyddande kläder, handskar och ha en mössa på huvudet.

* Använd en dammsugare för att suga in boet – på så sätt håller du dig på bra avstånd. Du kan även täcka över boet med en papperspåse och skära ned boet i påsen. Krossa eller frys sedan boet för att avliva getingar och larver.

Senare under sommaren, när boet har blivit större än en pingisboll, kan det vara riskfyllt att försöka ta ned det själv.

Får getinghonan vara i fred i sitt lilla bo kläcks så småningom larver ur äggen som drottningen föder upp med nektar och insekter. Efter några veckor blir larverna puppor och ytterligare en tid senareföds arbetarna, sterila honor som fortsätter bobygget och utfodra nya larverna. Getingdrottningen blir nu matad och hennes enda uppgift blir att producera ägg.

Mot slutet av säsongen föds även hanar och de nykläckta drottningarna skall parar sig med hanarna från andra getingsamhällen…

Har du svårt att se skillnaden emellan en geting och ett bi?

Bin är ofta lite brunare och de är håriga/ludna. Getingar har tydligare ränder i svart/gult, de har har svart framkropp, mer avlång bakkropp och framförallt har de den  typiska smala getingmidjan!

getingbo

Är getingboet bara litet som en bordtennisboll, som det till vänster, bor troligen bara drottningen där och man kan ta bort det själv, tipsar Anticimex. Foto: IBL

bi

Bi – brunare och rundare än en geting – och hårig. Foto: Shutterstock

geting

Getingen är mer avlångt än biet, har tydligare svart/gula ränder och den karaktäristiska getingmidjan! Foto: Shutterstock

 

Läs också: Äntligen en lätt och rolig trädgårdsslang!

 

 

(782)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar