Annons

Annons

Rosa tiden är här: Så hjälper du till att pollinera fruktträd

Magnolian hann precis slå ut i tid till Valborg. Men även tidiga fruktträd som aprikos och persikoträd står i rosa blom nu. Hjälp gärna humlor och bin med pollineringen om insekterna flyr regn- och rusk.

persika

Underbar rosa blomning i persikoträdet – men hur kan vi hjälpa frusna bin med pollineringen?

Inget är som den ljuvliga rosa blomningen om våren som här i södra Skåne sammanfaller med Valborg och första maj i år. Det är mycket som blommar samtidigt efter den vintriga starten av april då mycket försenades. Underbart – om det inte blir  regn och blåst.

Annons

Bin, humlor och insekter som gillar inte heller den typen av väder. De kurar hellre i någon gömma än lockas ut att kalasa innehållet i en rosa buffé. Så hjälp gärna till med fruktbildningen innan blommorna blåser bort…

Ska persikan eller aprikosen nedkomma med saftiga frukter kan du behöva hjälpa ditt träd. De flesta sorters persika och aprikos som kan odlas här är självfertila, det behövs bara alltså bara ett träd.

Odlar du i växthus behöver de också handpollineras.

Man kan skaka lite försiktigt på grenarna, använda en fingertopp och dutta nätt på olika öppna blommor eller allra helst använda en fin pensel ( te x vattenfärgspensel) och stryka försiktigt med  den över ståndarna och pistillerna när frömjölet väl har lossnat. Det kan ta en stund, men när juli är här känner du säkert att det är värt besväret!

Den rosa blomningstiden  inkluderar ju också även blommande träd och buskar som inte får frukt. Så låt oss hoppas på sol igen efter regn då när vi kan fortsätta njuta av de fantastiskt skira nyutslagna japanska körsbärsträden, mandelträd, rosenripsbuskarna och de tidiga magnoliorna!

Nyutslagen persikoblomma av Sorten Frost som ska kunna växa upp till zon 3 i varma, skyddade lägen.

 

rosenrips

Ceriserosa rosenrops i full blom.Rosenripsen är en lättodlad släkting till vinbäret. Klarar att växa upp till zon 3.

 

Japansk körsbär ger skira rosa moln.

 

Rosa tulpaner i full blom.

 

Valborgsträdet i syd – magnolian.

 

Läs också: Vårbuketternas räddning 7 oväntade vaser

 

 

 

 

(214)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar