Annons

Annons

Så hjälper du till att pollinera tidigt fruktträd

I år blir det en ljuvlig rosa påsk. Men kall och regnig, spås det. Rädda frukten och hjälp frusna bin och humlor att pollinera tidiga fruktträd som persika och aprikos!

persika

Underbar rosa blomning i persikoträdet – men hur kan vi hjälpa frusna bin med pollineringen?

Inget är som den ljuvliga rosa blomningen om våren som här i södra Skåne sammanfaller med påsken i år. Underbart – om det inte vore för meteorologernas spådom om regn, kyla, blåst och kanske till och med snö.

Annons

Det finns inga bin, humlor eller insekter som gillar den typen av väder. De kurar hellre i någon gömma än lockas ut att kalasa på rosa påskbuffé. Eller hjälpa till med fruktbildningen.

Ska persikan eller aprikosen nedkomma med frukt i sommar får du nog själv hjälpa ditt träd. De flesta sorters persika och aprikos som kan odlas här är självfertila, det behövs bara alltså bara ett träd.

Odlar du i växthus behöver de också handpollineras för att sätta frukt.

Man kan skaka lite försiktigt på grenarna, använda en fingertopp och dutta nätt på olika öppna blommor eller allra helst använda en fin pensel ( te x vattenfärgspensel) och stryka försiktigt med  den över ståndarna och pistillerna när frömjölet väl har lossnat. Det kan ta en stund, men när juli är här känner du säkert att det är värt besväret.

Den rosa påsken i år inkluderar ju också även blommande träd och buskar som inte får frukt. Så låt oss hoppas på stunder utan regn när vi kan njuta av de fantastiskt skira nyutslagna japanska körsbärsträden, rosenripsbuskarna och de sprickfärdiga tidiga magnoliorna!

persika

Nyutslagen persikoblomma av sorten Frost.

rosenrips

Mörkrosa rosenrops i full blom.Rosenripsen är en lättodlad släkting till vinbäret. Klarar att växa upp till zon 3.

Japansk körsbär sätter skir färg på den rosa påsken i år.

Tulpaner i full blom i Malmö. I år blir det ingen gul påsk, den blir rosa.

magnolia

Valborgsträdet brukar Magnolian kallas ibland. Men redan nu är tidiga sorter sprickfärdiga.

 

 

 

 

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar