Annons

Annons

Kolisen – matvraket som hör masken komma krypande!

koltrast

Grattis kära koltrast – du som sommaren 2015 blev utsedd Sveriges nationalfågel!

Förra gången nationalfågeln utsågs, för 53 år sedan, segrade kolisen också fast då knappt. Fågeln är en välkänd sångare – men visste du att den också har otroligt bra hörsel och ett riktigt matvrak?

Annons

* Sveriges fem favoritfåglar är:
1. Koltrast 2. Skata 3. Blåmes 4. Korp 5. Havsörn

skata

Nästfavorit!

* Medellivslängden är 2,4 år men kolisen kan också bli gammal. Den äldsta koltrasten som hittats med hjälp av ringmärkning var 21 år och 10 månader.

* Koltrasten har så bra hörsel att han från marken kan höra var masken kryper under jorden!

koltrast

Sorry mask – jag hörde dig…

* Koltrasten är ett litet matvrak och allätare som kalasar på allt från frön till vindruvor och svamp. Helst äter den animalisk föda som daggmaskar, skalbaggar, myror och sniglar. Den kan till och med glufsa i sig små fiskar, groddjur och möss! På vintern älskar fågeln att bli bjuden på frön och frukt, gärna saftiga äpplen!

koltrast

Bär är mums!

* Alla känner igen en koltrasthane med sin svarta fjäderdräkt, gula eyeliner och näbb. Men honan och ungfåglarna är bruna och ibland ljusare och spräckliga på bröstet och förväxlas ibland med taltrastar eller björktrastar.

koltrast

Koltrasthonan är brunspräcklig och lika matglad som sin make.

* Tidigare var koltrasten en skogsfågel i Sverige men under mitten av 1800-talet började de flytta till parker och trädgårdar. Här finns ju fler fågelgottebord! Koltrasten är inte speciellt skygg och bygger ofta sina bon i häckar och på andra skyddade platser på våra täppor. Honan lägger oftast 4 – 6 ägg och det tar 2 veckor innan ungarna föds. Ofta hinner koltrastparet med två kullar varje sommar.

koltrast

4-6 grönspräckliga ägg.

* Koltrasten är känd för sina många läten och vackra sångröst; kärlekssångerna, snart-ska-solen-gå-upp-låten, tack-för-regnet-visan och varning-för-katten-tjattret. Men fågeln är också besjungen av människan. Den mest kända låten är Blackbird med The Beatles från 1968. 1971 hade Cat Stevens en stor hit med Morning has broken – blackbird has spoken. Det var Eleanor Farjeon, som skrev texten redan 1931 och melodin har sitt ursprung i en gaelisk folkvisa.

* Enligt gammal folktro ska det bli väderomslag om man ser en koltrast på vintern. Det kan ju inte stämma, säger alla vi som ser några av landets 1-2 miljoner koltrastpar flera gånger dagligen. Men ordspråket uppstod i en tid då fågeln var skyggare och levde i skogen…

Väderomslag?

Väderomslag?

* De nordligaste koltrastarna är flyttfåglar medan många sydsvenska stannar kvar över vintern.De som lämnar landet övervintrar i väst- och sydeuropa.

* Koltrasten hoppar jämfota framåt när den rör sig på marken.

* Den mest kända nationalfågeln är USA:s vithövdad havsörn som utsågs redan 1782. Danmarks nationalfågel är knölsvanen, Norge har strömstaren, Finland sångsvanen och Island jaktfalken.

knolsvan

Knölsvanen – Danmarks nationalfågel.

Maud Holmberg Klyft 

Foto: Shutterstock

(99)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar