Annons

Annons

Koka gyllene maskrosmarmelad

Har du maskrosor i trädgården? Grattis! Sluta svär och koka en härlig maskrosmarmelad med sommarsmak i stället!

 

maskros marmelad

Ljuvliga försommaräng! Plocka några av blommorna och koka en god marmelad.

Älskad och hatad är den, livskraftiga maskrosen som blommar lika intensivt gul som rapsen i maj och juni. Men den går också utmärkt att äta upp. Eller dricka! Man kan göra maskrosvin, sirap, strö den över sallad – eller varför inte göra en gyllene maskrosmarmelad? Det tar en liten stund, men är värd jobbet!

Maskrosmarmelad

Det här behövs:

Annons

4 dl gula maskrosblomblad

4 dl vatten

3,5 dl syltsocker

1-2 citroner

1 vaniljstång (kan uteslutas)

(ev) en nypa chili

Maskrosmarmelad

Gör så här:

maskros marmelad

1. Plocka maskrosblommorna och rispa av de gula kronbladen och lägg i en skål.

maskros marmelad

2. Riv citronskalet grovt. Gillar du inte beska så finriv i stället – undvik det vita på skalets undersida.

maskros marmelad

3. Skiva citronen och lägg över blombladen.

4. Koka upp vattnet och slå över och låt kallna i kylen ca 45 min.

5. Mosa/tryck gärna citroner och blomblad med gaffel så att du får ut mer smak. Sila bort frukt o blomblad.

6. Häll vätskan, urkärnad vaniljstång syltsocker och en nypa torkad chili i kastrull och koka upp.

maskros marmelad

7.  Skjud i 15 minuter. Skumma väl. Häll över i rena burkar. Förvara kallt, kan behöva stelna några dygn.

8. Njut!

PS! Var lite försiktig när du plockar. Ta inte blommor som växer nära trafikerad väg eller på platser där glada hundar kanske lyft på benet…

 

maskros marmeladmaskros marmelad

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar