Annons

Annons

Koka egen c-vitaminrik fläderbärssaft!

Fläderbärssaft

Har du fläderbärsklasar kvar på dina buskar? Eller bor nära vilda fläderbuskar i naturen? Grattis! Rädda bären innan fåglarna tar dem och koka vinterns nyttigaste saft!

Näringsvärdet för fläderbär är högt och de blåsvarta bären innehållert mycket C-vitamin, fibrer, kalcium, folat, järn och zink. En del menar att saften både motar och påskyndar redan utbrutna förkylningar och influensor. Oavsett sanningshalten i detta är det en god och nyttig c-vitaminkick som du lätt kan göra. Men precis som rönnbär bör bären vara frostnupna – alternativt ha legat i frys några dagar – för minska lite av sin beska. saften är god i sig själv, som en del i en smoothie, eller uppvärmd som vinterdryck, eventuellt med ett stänk vodka i.

Annons

Naturligtvis är det viktigt, precis som när det gäller blomklasarna om sommaren, att du verkligen vet att det är äkta fläder, Sambucus nigra, du plockar. Äkta fläder är klart vanligast och skiljer sig från de andra, men se ändå upp för druv- och sommarfläder som är giftiga. Äkta fläderns bär är svarta-blåa som mogna, druvfläder har klart röda bär som dessutom är mogna redan i juli-augusti. Sommarflädern har också svarta bär, är en storvuxen ört med krypande jordstam, drygt metern hög och den vissnar ner på hösten, detta till skillnad från äkta fläder som har vedartad stam och grenar och kan bli flera meter hög.

 

Fläderbärssaft

På senare tid har det också varnats för att äta råa, okokta fläderbär eftersom det sägs kunna ge upphov till diarré. Men detta gäller råa bär, det är inte någon fara när de kokas!

Fläderbärssaft

Det här behövs  till ca 3 liter:

1 kilo fläderbär, frostnupna eller inlagda i frysen ett dygn eller längre

1/2 liter vatten

5 – 6 dl strösocker per liter avrunnen saft

ev 1 krm natriumbensoat

Gör så här:

Ta bort stjälkar och rensa och skölj bären och koka upp dem med vattnet, låt koka 8-10 minuter.

Häll över i sil och låt saften självrinna.

Koka sedan upp saften på nytt, nu med sockret och rör med jämna mellanrum. Koka ca 10 minuter på svag värme. Ta av spisen och skumma av noga. Rör ner 1 krm natriumbensonat per liter saft och häll upp i rena flaskor. Låt flaskorna bli kalla innan du sätter på korkarna. Förvara helst svalt.

Med natriumbensoat håller saften länge i kylen. Vill du skippa konserveringsmedel (benstat) eller använda mindre sockermängd bör du frysa den saft du inte dricker just nu, så riskerar du inte att den blir dålig/möglar. Till exempel kan du frysa in i små plastflaskor som är lätta att ta upp och tina.

Visste du att den italienska likören Sambuca är gjord av fläderbär, med tillsatt anis? Redan romarna drack sambucan. Fläderbärssaft har i olika kulturer också ansetts både bringa lycka och förlänga livet!

Foto: Maud Holmberg Klyft och Shutterstock

Fläderbärssaft

Nyttiga klasar som väntar på att bli saft – innan fåglarna tar dem!

Läs också:

Många sena tomater? Ugnstorka och lägg in olivolja!

Plommonchutneyn som slår knockout

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar