Annons

Annons

Ingen sommar utan ananasdoft!

Rosmarin kan jag möjligen klara mig utan. Dill skulle vara svårt. Libbsticka skulle väl släppa in häxorna i trädgården, annars skulle jag klara mig väldigt bra utan den. Körvel? Inga problem!

Men en sommar utan ananassalvia? Nej, det skulle inte bli någon riktig sommar!

Annons

Trots att denna härliga växt egentligen odla som ettåring här i landet har jag lyckats att övervintra min ”modersugga” vi d ett ljust fönster i källaren under flera år. Mutad med en vattenskvätt då och då så har den snällt men sömnigt vecklat upp sina första små blad  år efter år i maj. Men kanske har jag varit för snål med vattenkannan i vinter, än så länge liknar den mest ett avlidet påskris…

Lyckligtvis fanns räddningen i min närhet. Under en lunch på Tirups Örtagård tog jag vara på chansen att införskaffa en släkting. Och jag hade tur, egentligen var de slutsålda. Men jag såg nog väldigt besviken ut när jag frågade för efter en kort stund fick jag veta att det fanns ett utställningsexemplar kvar. Nu är det mitt – och sommaren är räddad!

Maud Holmberg Klyft

Ananassalvia (Salvia elegans) – med blad som doftar härligt av ananas. Jättegott i drinkar, sallader och att dekorera desserter och bakverk med.

Världens lättaste att föröka – bara att klippa av ett toppskott med några blad, dra av de understa och nypa av toppen (så att plantan förgrenar sig). Ner i jord i en liten kruka.Vattna och den tar sig direkt. Innan sommaren är slut har du delat med dig till alla dina vänner!

 

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar