Annons

Annons

Hög tid att sätta vitlöken i jorden

Vill du skörda egen vitlök till sommaren? Då är det dags att trycka ner klyftorna i jorden nu!

Vitlöken är inte bara nyttig och god – den är vacker också! Foto: Shutterstock

Jajamensan, nu är det dags att inleda odlingssäsong 2018!  För visst vill man kunna göra sin egen vitlöksfläta till sommaren! Och redan innan dess kan man tulla försiktigt av den lite mildare men ack så goda blasten! Bor du i lägenhet kan du testa att odla i spann eller stor kruka på balkongen – bara du ser till att ha dräneringshål så att regnvatten kan rinna bort.

Annons

Använd helst riktig sättvitlök,  i dag finns det många sorter att välja bland till och med i större livsmedelsbutiker.

Dela löken i klyftor och plantera/tryck ner i näringsrik och väldränerad jord på en solig plats. Se till att klyftorna hamnar med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden och med ett mellanrum på drygt en decimeter. Varje klyfta kommer sedan att ge dig en hel lök!

Jag föredrar att plantera vitlöken på hösten och gärna nu i oktober så att lökklyftorna precis hinner rota sig innan frosten och kylan kommer.

Man kan även plantera om våren när tjälen gått ur marken, men då tar lökarna längre tid på sig innan de blitt färdiga.l

Höstplanterad vitlök kan då skördas i början av sommaren redan innan den hunnit bilda några klyftor, då har den en mildare smak. Men vill du vänta på att den blir tuff och klyftig får ge dig till tåls tills sensommaren då blasten lagt sig och börjat vissna.

Några år har jag också stuckit ner ett par klyftor i en kruka i köksfönstret i söderläge. Dessa bildar inte stora lökar – men den lätt vitlökssmakande blasten som kommer upp är jättegod att klippa och använda i till många rätter. Eller att försöka skrämma bort förkylningsbaciller med.

Löken sägs ju kunna tar kål på bakterier och virus och dessutom ge skydd mot fästingar – om man äter den rå…

Köp sättvitlök och dela i klyftor.

Tryck ner klyftorna ca 5 centimeter och med 10 centimeters mellanrum.

Man kan även odla vitlök på balkong. Eller inomhus i ett söderfönster – fast då är det blasten du får skörda.

 

(177)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar