Annons

Annons

Du lilla Stjärnflocka

Det var en gång en ung reporter som för mycket länge sedan var ute på uppdrag för att skriva om en trädgårdsredaktör på en stor svensk veckotidning. Rättare sagt skulle hon skriva om trädgårdsredaktörens egen lilla miniträdgård som hon förvandlat från en igenvuxen djungelbit till en prunkade oas. Trädgården var inte stor, men helt fantastisk och lokaltidningsredaktören blev totalt tjusad av de mest fantastiska gammaldags rosor hon någonsin sett.

Annons

Men nu ska du få se min absoluta favoritblomma, sa trädgårdskvinnan och klippte av ett par späda Stjärnflockor. Intetsägande, lågmälda, ja rent ut sagt urtråkiga tyckte jag, för ja, det var jag som var den unga reportern. Jag kunde  bara inte förstå vad hon såg för stort i den urtråkiga växten.

Däremot lärde jag mig mer om rosor, trädgårdsinspiration, buxbom och planteringsglädje den eftermiddagen än jag någonsin gjort vare sig förr eller senare.

Ett par dagar efteråt hittade något torrt och smuligt i min ficka, de tre nästan vissna blommorna jag fått av henne. Bara att smula sönder och myllra ner i en rabatt, hade hon sagt.

Idag, många år senare, är jag stolt ägare av den ljuvligaste stjärnflockerabatt. Och alla är de släktingar till mina första exemplar. Visst hade hon rätt, Gudrun,  Stjärnflockan ÄR en fantastisk blomma. Jättelätt att föröka – jag myllrar inte ens ner, bara strör de vissnade blommorna i en rabatt och vattnar.

När man tittar närmre är den också fantastiskt vacker – och det var tack vare att jag ville komma den nära som jag började gå inpå alla blommor när jag fotograferar – vilket i sin tur gjort att jag upptäckt dem på ett helt nytt sätt.

Du lilla stjärnflocka- tack för att du öppnade mina ögon – och kamerans lins!

Text och foto: Maud Holmberg Klyft

 

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar