Annons

Annons

Dags för nässelsoppa – med sting!

Brännässlan är inte bara fiende - den är rik på järn och vitaminer och dess späda skott ger en smakfull upplevelse. Här får du recept på nässelsoppa med sting!

nässelsoppa

Vårens godaste och nyttigaste soppa. Foto: Shutterstock.

Äntligen har det börjat växa i naturen – och nu hittar du spröda nässlor som är som bäst för matlagning nu innan de blivit för grova.

Stoppa brännässlan – i munnen! Kokt eller torkad bränner dess späda toppskott inte alls. Brännässlan är inte bara fiende – den är en riktigt nyttig vitamininjektion och jättegod i till exempel soppa, paj eller till fisk. Tänk spenat och använd den på samma sätt. Men som sagt, förväll bort brännhåren i några minuter och skölj sedan i kallt vatten och krama bort vattened efteråt.

Annons

Brännässlan innehåller A, B, och C vitamin och den är även rik på  järn, magnesium, kalium, och zink.

Tittut! Början till en god soppa.

Ut och plocka nu! Och glöm inte ta på dig handskar – även om de inte bränns speciellt mycket om du

greppar dem med med handen nerifrån och upp (och inte tvärtom).

Undvik ställen där det kan ha skett ogräsbesprutning  – och glöm inte skölja av dem ordentligt, det fastnar lätt sand eller grus i de gröna växterna.

Plockar du mycket kan du frysa förvällda blad eller torka dem i ugn eller i svamptork.

NÄSSELSOPPA med sting

Det här behövs för 4 portioner:
2 liter späda brännässlor (toppskott och lätt pressad i måttet)
vatten för uppkok
1 knippe gräslök
1-2 msk smör
3 msk vetemjöl
0.5 krm fänkålsfrön
salt och svartpeppar efter smak, 1 knivsudd chili, 1 knivsudd timjan
1 liter grönsaksbuljong – eller ca 2 msk grönsaksfond plus en liter vatten
gärna 2 msk torr sherry eller konjak

Tillbehör:
Crème fraîche, hårdkokta ägghalvor, grovt bröd med stark ost

Gör så här:

* Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna och skölj ordentligt i kallt
* Koka upp vatten med salt.
* Lägg i nässlorna och koka i ca 5 minuter. Sila av spadet och häll ut.
* Krama ur nässlorna och hacka dem fint, eller kör i mixer.
* Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt det fräsa på svag värme några minuter.
* Strö över mjölet, rör om och späd med buljongen. Koka försiktigt i ca 3 minuter, tillsätt ev sherry el konjak och smaka av med salt och peppar, chili och timjan.
* Klipp gräslöken i lagom mängd och strö över soppan. Servera med en klick crème fraîche och hårdkokta ägghalvor.

Är du ute på skörderunda i naturen? Har du tur kanske du också hitta ramslök och göra härlig ramslökspesto!

Foto: Shutterstock och Maud Holmberg Klyft

nässelsoppa

(150)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar