Annons

Annons

5 goda ogräs – med läckra recept

Tapas på ramslöksknoppar, likör av doftviolerna i gräsmattan, maskrosmarmelad, löktravspesto... Ta inte bort ditt ogräs, gör något gott av det i stället. Här får du recepten!

Ramslök

Har du lyckan att bo i ett område där ramsök växer i skogen, eller om du odlar själv, så passa på att skörda nu innan de blommat över och vissnar ner. Av blomsterknopparna (och en och annan utslagen blomma) gör du enkelt läckra tapas.

Tapas på ramslöksknoppar

Plocka knopparna, skölj av dem och lägg in i 1/3 rödvinsvinäger och 2/3 god olivolja – så att det täcker knopparna. Lägg i en liten nypa salt och eventuellt en gnutta citronsaft. Ställ i kylen. Färdiga att avsmakas efter några timmar – även om de blir godare efter ett par dagar.

Recept på ramslökspesto hittar du här.

Annons

 

Maskros

Du kan använda de gula maskrosbladen från blomman i sallad och de går även fint att torka. Av maskrosor kan du också göra en jättegod marmelad, med lite sötsyrlig smak och en liten gnutta beska.

Recept på gyllene maskrosmarmelad

 

Doftvioler

Minns du din barndoms tablettaskar med violkarameller? På sina ställen väljer doftviolen vilt – plocka och kandera blommorna till bakverk och desserter. Alla violer är ätliga, men det är bara de som dofta som ger smak.

Eller gör din egen viollikör!

Gör din egen viollikör – eller kandera blommorna!

 

Nässlor

Späda nässlor, eller toppskott, kan användas i stället för spenat.

En god nässelsoppa med mycket smak hittar du här.

nässelsoppa

Löktrav

Löktraven har en mild löksmak och är också god i sallader – eller som löktravspesto!

löktravspesto

(76)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar