Annons

Annons

Gör din egen syrénsaft!

syrensaft

Älskar du också syréner och önskar att du kunde ta vara på lite av den ljuvliga försommarkänslan? Det kan du. Gör syrénsaft! Lätt och jättegott som en svalkande dryck under heta sommardagar. Eller varför inte som en välkomstdrink med en skvätt gin i, alternativt som en smaksättare i bubblet?

Smaken är lite bittersöt, härligt frisk, mer en vuxensaft än en dryck för barnkalas. Men den smakar inte söt parfym som man kan befara. Hur man gör? Lätt som en plätt, på samma sätt som du gör fläderblomssaft!

Det här behövs:

40 klasar bondsyrén

1,5 liter vatten

1,5 kilo strösocker

5 citroner (ekologiska)

1 påse (30 gram) citronsyra (kan uteslutas)

ev en knivsudd natriumbensoat för längre hållbarhet

ev en droppe blå karamellfärg alt några krossade blåbär eller björnbär – om du vill ha mer lila än ljusrosa färg på saften.

bondsyren

Gör så här:

Skaka och skölj av blomklasarna. Klipp bort stjälkar/skaft (som ger bitter smak).

Koka upp vatten och socker till ett sockerlag, ca 10 minuter. Tillsätt citronsyran på slutet.

Varva blommor och tunt skurna citronskivor i en skål. Häll över den heta lagen.

Lägg en tallrik överst som trycker ner. Ställ skålen i kylen i 4-5 dygn.

Sila upp saften genom silduk. Pressa gärna lite extra saft ur citronskivorna!

Saften blir ljust rosa – vill du ha lite mer lila saft så tillsätt ett par små droppar blå karamellfärg, alternativt några mosade blåbär.

Häll över i rena flaskor och njut!

Tips: Saften går bra att frysa – och fryser du den kan du utesluta natriumbensoat och minska på sockermängden.

Du kan också göra sorbet, eller gelé, på den färdiga saften.

Text och bilder: Maud Holmberg Klyft

syrénsaft

syrénsaft

syrénsaft

 

LÄS OCKSÅ

(2.8k)

3 kommentarer

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar