Annons

Annons

Gör din egen kapris!

Gjorde du inte saft av alla dina fläderblommor i juni? Grattis! Då kan du passa på att lägga in jättegod egenodlad kapris nu. Men det gäller att skynda innan bären växlat färg och blivit blåsvarta!

Ja, jag vet att kapris egentligen är en helt annan buske, men den falska kaprisen (fläderkaprisen) – blir lik i smak, och är du som jag galen i dessa små salta inläggningar så går det ju åt en del burkar på ett år…

Dessutom är det ju lite extra roligt att kunna bjuda på ”Husets kapris” ! Har du inte egna bär på täppan så växer de vilt på många håll!

Det här behövs

ca 3 dl bär av gröna kapris

ca 5 dl grovsalt

1 dl ättikssprit (12%)

1  1/2 dl vatten

1/2 dl råsocker

1/2 smulad muskotblomma

Gör så här:

Plocka och rispa av de gröna fläderbären och skölj dem.

Varva salt och bär i en burk eller skål. Låt stå i

kylen 4-5 dagar tills saltet löst upp sig.

Skölj bären igen

i en sil, skölj av ”saltvästskan”.

Koka upp ättikslagen (ättika, vatten och smuladmuskotblomma). Lägg bären i en rengjord burk och häll över lagen. Låt stå några dagar och NJUT!

Tips 2:

Har du många fläderbär bar på buskarna? När de blivit blåsvarta och mjukare kan du göra saft, gelé eller servera en liten klase direkt på tallriken till vilt, kyckling eller pate!

 

Maud Holmberg Klyft

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar