Annons

Annons

Välkommen frosttåliga lilla pensé!

penséer

Äntligen! För tidigt? Nej. Lilla pensén är förvisso skir och finlemmad men en riktig hårdhudad tuffing när det gäller att klara av frostknäppar. Våren i södra Skåne är konstaterad och godkänd av meteorologerna så i helgen var jag bara tvungen att fira detta med utplantering av årets första penségäng i entrékrukorna.

Annons

Jag är föredrar de små violsläktingarna framför dess stora kusiner, men fick tipset av plantskolan för något år sedan att blanda. Det ger ett fylligare och mer livfullt intryck, precis som att mixa plantor inom samma färgskala. Penséer är lättskötta och klarar frostknäppar och snödagar även om de kan se lite tilltufsade ut när de först tittar upp igen. Men de kommer snabbt igen!

De är tåliga och kan stå var som helst och ställer egentligen bara två krav: de vill inte torka ut och de är glada för besök av frisören. Plocka bort vissna blommor, och klipp ner när de blivit för rangliga, så tackar de dig genom att komma igen och ge en riklig blomning fram till hösten.

Du kan också samla fröer, om du sparar någon vissnad blomma så kommer snart en frökapsel. Så direkt eller spara till nästa säsong. Alla fröer tar sig dock inte, vissa hybrider är korsade och några sterila, ibland kan du få en helt annan färg än den moderplantan hade. Å andra sidan är det ju ett gratisnöje!

Text och foto: Maud Holmberg Klyft

pensé2

I krukorna på trappan är några perenner, som silverarv, planterade.Nuhar de fått sällskap av penséer.

penséer

Välkommen!

penséer

penséer

Tuffingar! Några skira asfaltblommor som självsått sig mellan gatstenarna.

penséer

 

(31)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar