Annons

Annons

Pickla dina gröna tomater!

Har du också gott om gröna tomater som inte vill mogna i kylan? Pickla dem! Här får du receptet.

gröna tomater

Så är hösten här på riktigt. Rädda vad som räddas kan – speciellt alla de gröna tomaterna som aldrig hann att mogna under solens sken. Men se dem inte som förspillda, de kan bli riktigt goda på tallriken ändå. Här får du tre tips:

Annons

1. Gillar du dem bäst naturella så gem dem en sista chans. Låt dem mogna i fönsterkarmen! Många utvecklar sig bra där och blir röda.

2. Stekta gröna tomater. Detta är inte bara en bra filmtitel, stek dem i lite god olja med strösslad flingsalt och någon god färsk ört på. Gärna på grillstekpanna, om du har.

3. Syltad/picklade gröna tomater.

Min favorit – som mormor alltid bjöd på till söndagssteken. Sylta/pickla dem så håller de hela vintern! Jättegott till kyckling, lax, stek, paté och färsbiffar…

Det här behövs

1 – 1 ,5 kilo gröna fasta tomater

5 dl vitvinsvinäger

5-6 dl strösocker

en bit ingefära

20-20 svart eller kryddpepparkorn

2 kanelstänger

10 kryddnejlikor – om du har hemma

ev en knivudd natriumbensoat.

Gör så här

Nagga tomaterna. Är det cocktailtomater kan du använda dem hela – skär annars i fyrkanter. Koka först  2-3 liter vatten med lite salt. När vattnet kokar lägger du i tomaterna och låter dem sjuda i ett par, tre minuter, men de får inte bli för mjuka.

Ta upp tomaterna, låt dem rinna av och lägg i rena burkar.

Koka upp vinäger, socker och kryddorna. Ta av spisen och tillsätt natriumbensoat för bättre hållbarhet. Häll den heta lagen över tomaterna. Förvara i kylen – där brukar de hålla i bortåt ett år.

Maud Holmberg Klyft

Tips: Du kan pickla/sylta de flesta grönsaker, picklad lök tillhör mina favoriter!

gröna tomater

Nej alla gröna tomater, ni är inte till spillo!

 

 

 

(77)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar