Annons

Annons

Tänk ett stort hav av lilla förgätmigej!

Varför nöja dig med en planta när du kan ha en stor rabatt eller hel äng? Skira förgätmigej blir ännu mer förförisk om den får chans att bilda ett blått hav. Och har du ingen täppa trivs den utmärkt i kruka på balkongen!

 

Förgätmigej är sötaste sällskapet till andra blommor i rabatter – men den också väldig fin ensam – i ett stort, himmelsblått hav. Tycker du att den är för vild så rama in den – i en låg buxbomshäck till exempel. Resultatet blir stramt och vilt på samma gång. Och tycker du att det blir lite ensamt där ute i det stora blå så låt några vita eller rosa tulpaner sticka upp som små öar!

Annons

Förgätmigej finns i 50-tal olika arter i världen, i Sverige kring tio. Den slår ut lite senare än de andra blå vårblommorna och för den som har plats och möjlighet är den jättelätt att föröka. När blommorna vissnat bildas små frökapslar – det är bara att rispa dem, myllra ner och vattna där du vill att de ska komma. Annars hjälper vind och djur ofta också till med detta…

Blomman trivs också utmärkt i krukor. Du kan alltså odla den på din balkong, och sedan ställa undan innerkrukan när säsongen är över.

Den vanligaste i våra trädgårdar är skogsförgätmigej, även kallad trädgårdsförgätmigej. Den växer upprätt och har små blå blommor, med gul mitten, och blommar nu under vår och försommar. Denna kan också ha olika blå färger – och rosa – i sina klasar. Kan också blomma om!

Äkta förgätmigej är perenn och sätter många små frön som kan ligga länge i jorden tills de får för sig att gro att gro. Denna växer i och vid vatten, blommar på sommaren  och är Dalslands landskapsblomma. Kaukasisk förgätmigej har sträva silverkantade blade och är en utmärkt marktäckare i halvskugga.

Klipp gärna en stor, eller liten, bukett av dina blommor – de brukar å trivas inomhus i vas. Då får du också möjlighet att titta närmre på den lilla skönheten i alla dess nyanser!

förgätmigejblomma

Förgätmigej i olika blå nyanser.

Ormöga, som är lätt att förväxla med förgätmigej, är en låg, krypande  perenn ochsom blommar med klarblå  ögon tidigt om våren. Den är lättodlad och får ofta utlöpare, och brer lätt ut sig där den trivs. Lätt att föröka genom att du knipsar av en utlöpare och planterar i ny jord. Ormögat kan blomma från mars till juni och blommorna sitter på  spröda skaft från bladvecken.

En del har svårt att skilja ormöga från förgätmigej som dock har håriga mer avlånga blad och som saknar utlöpare. Ormöga har inte heller håriga blad som förgätmigej har.

 

ormöga

En riktig vårens sötnos – ormögat!

Läs också: Så får du penséerna att blomma hela sommaren

 

(153)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar