Annons

Annons

Städa inte ut julen – återvinn den!

hyacinter

Hallå där, Knut, så var julen slut för denna gången. Men ha inte för bråttom med att slänga ut den. Inte den gröna julen! Hyacintlökar, ”jul-enar”, amaryllis och små granar i kruka kan få ett långt liv och förgylla både täppa och balkong om du har lite tålamod. Spara och återvinn för prunkande vårrabatter och kommande jular!

Annons

När hyacinten är överblommad tröttnar man snabbt på den fula och torra stängeln. Men göm undan den i väntan på att tjälen gått ur marken – gräv ner och efter några år har du en härligt prunkande vårrabatt!

Amaryllisen kan komma med två eller ännu fler stänglar efter hand. Klipp av den blommande stängeln och sätt i vas om du tröttnat på krukan. När de tunna bladen börjar växa upp brukar det vara slutblommat och det är dags att sätta krukan i vintervila om du vill spara den. Men tänk på att en överlevande amaryllis sällan blommar förrän bortåt våren efter första ”juldrivna” säsongen.

Minigranar eller barrväxter i stor kruka som du haft inne i jul kan du plantera ut på täppan, eller plantera om i större kruka och sätta ut på balkongen, men inte förrän vintern lämnar oss. Ställ gärna svalt och se till att vattna regelbundet – de får inte torka ut.

Har du en mosskrans eller ett mosshjärta som börjat torka och bli brunt? Duscha det, krama ut överflödigt vatten och det får nytt liv. Eller lägg det i en plastpåse på vinden och väck till liv genom ett rejält adventsbad om drygt tio månader!

juldekorering2

Får nytt liv efter en rejäl dusch!

Små ”jul-enar”som ofta samplanteras i grupper med andra växter kan också planteras ut till våren om du lyckas hålla liv i dem tills dess. Lättast är det om du planterar om i egen och lite större kruka. Visst finns det enar bland ”jul-enarna”, men många av de små barrväxterna är egentligen olika sorters ädelcypresser. Lyckas du hålla dem friska tills de klarar ett liv utomhus, och du ser till att skydda dem mot sol och torka i början av sitt uteliv, kan du få robusta växter som du kan formklippa, använda som bakgrundsväxt, insynsskydd eller varför inte liten ”trädgårds-en” med egen julbelysning i framtiden?

En grupp som ser trött ut, men båda kan grävas ner i trädgården om några månader. Hyacintlöken får vila i källaren och "jul-enen" får egen kruka och ska hållas fuktig tills dess.

En grupp som ser trött ut, men båda kan grävas ner i trädgården om några månader. Hyacintlöken får vila i källaren och ”jul-enen” får egen kruka och ska hållas fuktig tills dess.

Själv har jag två ädelcypresser i skugga vid förrådet som för ungefär tio år sedan lämnade sitt liv som 10 centimeters ”julenar” för ett liv i det fria. Jag formklipper dem ett par gånger om året, annars hade de säkert nått över 2 meter i dag. Andra klippningen brukar jag göra till advent då deras senaste spretiga toppar blir perfekt juldekoration för krukor och bänken vid entrén!

ädelcypress

De större bollarna är ädelcypresser som startade sina liv som taniga jul-enar…

Foto: Maud Holmberg Klyft och Shutterstock

 

 

(70)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar