Annons

Annons

Spara hettan – lägg in din egen chili!

inlagd chili, jalapenos, recept

Gillar du lite hetta på tallriken? Ännu levererar plantorna mogna frukter så passa på att lägga in din egen chili – enkelt och snabbt – och du har alltid lite styrka att ta till i köket. Chili-odlarintresset har exploderat de senaste åren. Och det finns ju så många sorter att välja på, allt från näst intill dödligt starka till snälla chilifrukter som man äter som snacks med bara en lätt antydan till hetta.

Annons

Tänk att i mörkaste vintern kunna plocka fram en sparad dos av sommarens hetta.

Själv har jag lagt in jalapenos, som är medelstarka, – och blandat röda med gröna. Men det går bra med alla chilifrukter som inte är för tjocka.

Det här behöver du:

15 jalapenos eller andra chilifrukter, 1 dl vatten, 1 dl vitvinsvinäger, 1,5 msk socker,
1-2 tsk salt och 1-2 skivade vitlökar. Ev natriumbensoat.

Gör så här:

Skiva chilin. Koka upp ett lag av vinäger, vatten, socker. Lägg i chili och vitlök och låt sjuda cirka 5 minuter. Gillar du inte vitlök kan du utesluta den. Eventuellt kan du tillföra en knivsudd natriumbensoat på slutet för ännu bättre hållbarhet. Häll på rena burkar.

jalapenos

Röda och gröna inlagda jalapenos.

Naturligtvis kan du också torka dina chilifrukter – och det går hur bra som helst att göra det på en tallrik eller tidning i vanlig rumstemperatur. Eller varför inte trä upp på band som man gör i Ungern?  Ett tredje sätt är att forma en ring av kraftig ståltråd – som en lottring- och sticka frukterna i den. Dekorativt för köket också!

Odlar du inte själv finns det ofta flera sorter att välja bland i livsmedelsbutikernas grönsaksdiskar och på torget.

Maud Holmberg Klyft

inlagd chili, recept

Du kan lägga in chili i alla färger, former och styrkor.

chili

(42)

1 kommentar

 


Annons

Annons

Laddar