Annons

Annons

Många sena tomater? Ugnstorka och lägg in olivolja!

Älskar du också soltorkade tomater? Vårt klimat och regnvädret just nu gör det omöjligt kan torka utomhus. Men låt inte dina tomater ruttna bort på plantorna. Du kan torka med en svamp/frukt-tork eller med ugnens hjälp och lägga in i olja för njutning nu eller senare i höst och vinter!

tomater

Ta vara på säsongens sista tomater!

Att torka tomater är enkelt – men det tar lite tid. Jag brukar ha ugnen på 50 grader, gärna med varmluften påslagen,  men det tar minst åtta timmar att få dem färdiga. Du kan också höja till 75 eller 100 – tiden förkortas betydligt och tomaterna blir lika goda. Men håll koll så att du inte bränner dem.

Soltorkade tomater i ugn eller frukttork

soltorkade-tomater

Annons

Det här behövs:

Ca 1 kilo tomater, en god olivolja, flingsalt, peppar, timjan och rosmarin, vitlöksklyftor – och lite kapris – om du gillar det.

Gör så här:

soltorkade-tomater

Sätt ugnen på 50, 75 eller 100 grader. Skiva eller skär tomaterna i minst fyra delar – eller halvera dem om de är små. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och med skalsidan nedåt. Strössla lite flingsalt över. (Ska du servera dem direkt kan du ringla över lite olja och ev en liten gnutta honung också). Det tar mellan 4-9 timmar innan de är klara, beroende på ugn, värme och hur tjocka och saftiga  tomaterna är. Ev kan du vända dem halvvägs.

De ska se skrumpna ut och vara nästan helt torra när de är färdiga. Är vissa bitar mindre kan du behöva ta ut dessa först. Är du osäker är det bättre att de får torka sista tiden i eftervärmen eller på papper i rumstemperatur i ett dygn.

När tomaterna är sega och inte längre fuktiga är de klara. Lägg dem i burk  och strö över en gnutta salt, lite peppar, 6-8 vitlöksklyftor och små klippta stjälkar av färska kryddor som rosmarin och timjan. Själv älskar jag kapris och tillsätter gärna en tesked av dessa. Häll olivolja över. Förslut och spara i kylen.

tomater

Syltade gröna tomater

Får du tomater som inte hinner mogna så sylta dem! Jättegott till kyckling, stek, paté och färsbiffar.

Det här behövs: 1 – 1,5 kilo gröna fasta tomater, salt, vatten, syltad ingefära (eller en bit färsk), 5 dl vitvinsvinäger, 7 dl socker, ca 30 vit- eller kryddpepparkorn, 2 kanelstänger, 10 kryddnejlikor, ev en knivudd natriumbensoat.

Gör så här

Nagga tomaterna med en gaffel. Är det cocktailtomater kan du använda dem hela – skär annars i fyra delar. Koka upp i 3 liter vatten med lite salt, lägg i tomaterna och låt sjuda i ett par, tre  minuter, de får inte bli för mjuka.

Ta upp tomaterna, låt dem rinna av och lägg i rena burkar. Koka upp 5 dl vinäger, 7 dl socker, pepparkornen, kryddnejlikorna, kanelstängerna (gärna delade), tärnad syltad ingefära eller några små, tunna skivor av färsk. Koka upp, tillsätt natriumbensoat för bättre hållbarhet och häll den heta lagen över tomaterna. Förvara i kylen – då håller de minst ett år. Njut!

Maud Holmberg Klyft

Tips! Godaste rätten med färska tomater är Gunillas glutenfria och smakrika tomatpaj som hon gör på kikärtsmjöl och djionsenap i skalet. En riktig fredagsmyspaj!

tomater

Se också:

Så förökar du din höstanemon

Pickla dina gröna tomater!

Plommonchutneyn som slår knockout

LÄS OCKSÅ

(10)

3 kommentarer

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar