Annons

Annons

Skaffa dig massor av rosa skönheter – gratis!

stockros

Sensommaren är väldigt rosa på täppan. Härliga sensommarblommor – och det bästa av allt, de allra flesta skänker villigt massor av frön som lätt kan bli till nya plantor. Att föröka stockrosor, digitalis, malvor, perenna luktärter och stjärnflockor är busenkelt! Det är bara att samla in fröerna när kapslarna blivit bruna och lite torra, myllra ner i jorden och vattna. Snart har du nya babyplantor. Den som vill vänta och så fröna till våren kan samla och förvara dem svalt och torrt. Själv brukar jag använda oanvända kaffefilter som fröpåsar.

Annons

Stockrosor

stockrosor

Vilken romantisk hemtrevnad de skänker, stockrosorna i olika färger.

stockrosor

Stockrosor finns i en mängd olika färger och nyanser och är väldigt fina när de samsas på framsidan av gamla hus. De älskar sol och är vara riktiga överlevnadskonstnärer som nästan kan växa genom asfalt. Nackdelen är att de ofta blir höga och lite rangliga och kan behöva bindas upp. Efter blomningen bildas runda frökapslar, nästan som en liten mini-apelsin. När kapseln och fröerna är bruna är det bara att kratta ner i jorden. Blommar andra året.

stockrosor

Efter blomningen är frökapslen först grön. När den blivit torr och brun och fröna därinne också ändrat färg från vita till bruna är de mogna!

 

Malva

Perenna malvor, som rosenmalva och myskmalvan, är en riktig mormorsväxt som blommar frikostigt nästan ända fram till frosten. Efterhand bildas små runda fröbollar som lätt ger massor av nya plantor.

malva

Varje blomma ger en rund liten fröboll.

 

Digitalis (Fingerborgsblomma)

Digitalisen är giftig – men ack så skön i mormorsrabatten! Rosa i olika nyanser eller vita är vanligast. Det blir fröer till tusentals nya plantor efter varje blomma. Kommer i små runda bollar efter blomningen och fröna är pyttesmå. Första året blir det bara blad – härlig blomning år två!

digitalis

digitalisfröer

 

Stjärnflocka

Var inte för snabbt framme med sekatören. När stjärnflockans blomma vissnar och blir brun finns de små avlånga fröerna inne i själva blomman.

stjärnflocka

Stjärnflocka i rosa blom.

 

Höstanemon

Höstanemonen är skir och blommar villigt och länge. Trots detta är det  en tålig och anspråkslös gammaldags blommas kan bli mycket gammal. Trivs bäst i sol eller halvskugga – men jag har även höstanemoner som trivs i full skugga på täppan, även om de inte blir lika höga och rikblommande som syskonen i solen. Höstanemonen kan man rotdela, men även  frötå – men då är det viktigt att dela och strö ut fröet direkt efter mognad (det bildas så småningom en ”bomullstuss med minifröer” runt knoppen av blomman).

anemon

Snart mogen för sådd – direkt!

 

Allium

Har du sparat dina alliumbollar, de lila gräslökssläktingarna? Nu har de torkade blomställningarna fröer! Tänk bara på att när de kommer upp till våren ser de ut som små grässtrån. Plantera, eller märk, så att du gallrar bort av misstag!

allium

Små svarta frön vill bli nya alliumplantor.

 

Perenn luktärt

På plussidan med den perenna luktärten är att den återkommer troget år för år, ger vackra ceriserosa blommor och fröer i ärtskidor. Nackdelen är att den inte luktar alls. Men entusiasten kan ju komplettera med ettåringen som doftar så härligt!

luktärt

Ceriserosa som blir lila mot slutet av blomningen.

 

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar