Annons

Annons

Skaffa dig massor av gratis-lavendel!

Njuter du av blålila doftande lavendel just nu? Härligt! Du kan få ännu fler plantor när du beskär den efter blomningen!

lavendel

Brukar du beskära dina lavendelplantor när blomningen är över? Varför inte passa på att utöka den blålila familjen. Att föröka lavendel är bus-enkelt!

När du ändå klipper ner de yviga buskarna så passa på att ta 10 -15 cm höga sticklingar som är lite lätt vedartade. Unga och mjuka skott fungerar inte och en alldeles för grov gren har svårt att få rötter. Försök att få med en sned klack. Experterna säger att man bör skära men själv brukar jag bryta loss den med en liten snärt – och det har fungerat utmärkt. Dra bort eventuella grenar längst ner men låt toppen vara orörd.

Annons

Planeta sticklingarna i krukor med såjord eller jord uppblandad med sand och stick ner dem en bra bit, och plantera gärna nära kanten i krukan – där trivs de små bäst! Placera krukan i något varmt läge i trädgården, men helst inte i direkt sol. Glöm inte vattna i början! När plantan är väl rotad kan du plantera ut den på plats.

Har du en större kruka kan du placera flera sticklingar tillsammans. Själv har jag ett ”sticklings BB”, en zinkbalja, alltid nära tillhands där jag prövar att driva upp plantor av olika slag och där jag testar olika sticklingssorter. En del misslyckas jag med, man ser tydligt ser när de vissnar, men just ljuvliga lavendeln tillhör de snällare babyarna!

Tips: Du kan även samla frö när din lavendel blommat över och ”torkat”. Det finns många småfrön i blomsterkolven.

Har du gott om lavendel så passa på att skörda när blomman är nyutslagen i juli och  gör lavendelskorpor, lavendelflarn – och Lavendelglass ?

Hemgjord lemonad med lavendel är godaste sommardrycken. Här är receptet!

lavendelkvist

En stickling med fot, en liten bit längst nere som tillhört modergrenen.

humla-lavendel

Humlor och bin älskar lavendel!

lavendel

 

(0)

2 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar