Annons

Annons

Plommonchutneyn som slår knockout

plommonchutney

Ingen sensommar utan en omgång mustig plommonchutney med sting! En klick av denna blir pricken över i:et på många middagar framöver. I kylen håller chutneyn minst ett år, till nästa års skörd – om du mot förmodan inte skulle ha ätit upp den. Den tar en stund att göra, men är mödan värd, jag lovar!

plommon

Plommonchutney med chili

1  1/2 kilo plommon

1 dl vatten

saften av 2 stora pressade citroner

1 kilo strösocker

4 msk salt

3 dl rödvinsvinäger

1/2 kilo rödlök

1 hel vitlök

1/2 dl gula senapsfrön

1 tsk cayennepeppar

1 -2 tsk chilipulver eller chiliflakes (alternativt färsk hackad chili efter valfri styrka)

(2 matskedar hackad färsk koriander, 1 matsked citrontimjan eller citronmeliss – om du har det hemma)

pektin

plommonchutney

Gör så här:

Lägg plommonen i en stor, tjockbottnad gryta och häll över 1 dl vatten. Koka under lock, ca 15 minuter, tills kärnorna lossnar. Ta upp med hålslev, och plocka bort alla kärnorna.

Lägg tillbaka de urkärnade plommonen i grytan och tillsätt vinäger, socker, salt, citronsaft, senapsfrön, hackad lök, och hackad vitlök. Koka på låg värme i ca 30-40 minuter, utan lock. Lägg i kryddorna när ca 10 minuter av koktiden återstår.

Tillsätt pektin, t e x certo, på slutet, enligt beskrivning på förpackningen, speciellt om plommonen är riktigt mogna, detta för att chutneyn ska bli riktigt stel. Ta av plattan och ta skumma av.

Häll upp i rena burkar och sätt på locken när dessa svalnat något.

Tips: Jättegott till kyckling, biff, tacos, vilt, morotsbiffar, hårdosten ja, till det mesta. Ett par matskedar nedrörda i gräddsåsen och du har smakrik festsås, en tesked i crème fraichen och du har en god dipp.

Plommontips: Du missar väl inte att fylla på din romtopf med plommon? Har du ingen romtopf på gång  kan du mycket väl lägga in enbart plommon i rom, enligt receptet.

Annons
plommonchutney

Får du för mycket chutney är en burk en god värdinnepresent!

plommonchutney

(247)

2 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar