Annons

Annons

Så lätt får du en hel aklejaäng!

Nu blommar den överallt på täppan, ljuvliga aklejan. Eller akvilejan som den heter i visan. Så skir och robust på en och samma gång. Långlivad - och så lätt att föröka!

 

I England kallas den mormors huva, i Frankrike Älvans handske och Vår frus handskar och i Tyskland  duvblomma, fem-fåglar-tillsammans eller kvinnohandsken! Kärt barn har många namn, liksom många arter och färger. Den ursprungliga är enkel och lilablå, men i dag finns även dubbla och stjärnformiga från svarta och djupt lila till skirt rosa och vita…

Annons

Aklejor är lite busiga och korsar sig emellanåt vilt med varandra!

Den ljuva  är en riktig mormorsblomma som hör till tillhör våra äldsta trädgårdsväxter. Till Sverige kom den genom munkar från tyska klosterträdgårdar, där den användes som medicinalväxt.

Lite passande eftersom jag själv nallat lite vissna fröställningar i en gammal och nästan bortglömd klosterträdgård i Trelleborg. Fröer som jag sedan bara strödde ut och krattade ner. Sedan skötte naturen resten och nästa år var det ännu fler fröer att strö ut när kapslarna torkat och blivit bruna…

Vill man är det inte svårt att få en blomstrande aklejaäng på några år!

Tips: Växten kan bli ganska hög och bladen brer ut sig när den trivs. Du kan utan problem klippa ner bladkronan kraftigt. Vill du inte ha fröer klipper du bort blomman när den vissnat. Har du tur kan den blomma om under sensommaren!

akleja13

I sällskap med rhododendron.

Akleja i sällskap med rhododendron.

Läs också:

Gör din egen syrensaft!

Trött på maskrosor överallt? Gör marmelad på dem!

Lyssna på kärlekskranka grodor

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(281)

Kommentera

 


Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar