Annons

Annons

Så hjälper du igelkotten att klara vintern

Är du lycklig matte eller husse till en igelkott – eller kanske till och med en hel familj? Grattis! De små kottarna har minskat drastiskt i vårt land så hjälp  att överleva vintern.

Nu när sensommaren tycks ha lämnat över stafettpinnen till hösten närmar sig tiden för djuren att gå i ide. För igelkotten gäller det att finna en tillräckligt varm och skyddad vinterboning och dessutom måste den ha lagt på hullet så att den har ordentliga fettreserver att ta av om vintern blir sträng.

Annons

Täppans igelkott borde klara sig. Till Kattens förtret har jag bjudit godbitar nedanför trappan om kvällarna där lilla fågelbadet också förvandlats till en vattenskål. Skulle jag någon kväll ha glömt har det hörts sura grymtningar och klirrande av tomt tefat utanför köksfönstret…

Igelkotten får inte vara hungrig när den går i dvala för vintern. I år har det förvisso varit gott om mask och insekter, men det händer att vintern överraskar och allt för magra djur hittats halvt ihjälfrusna i halvfärdiga små lövhögar.

Så här kan du hjälpa:

  • Ge den mat. Gärna kattmat, både mjukmat och pellets. Aldrig mjölk – däremot en skål rent vatten.
  • Städa inte din trädgård för noggrant. Kotte behöver löv, mossa, ris och grenar för att kunna bygga sitt bo. De drar ihop dessa växtdelar och gräver sig sedan in i högen. Du kan hjälpa till genom att spara löv och trädgårdsklipp i en hög på ett skyddat ställe.
  • Du kan också ge din igelkott ett färdigsnickrat litet hus i trä – det finns byggbeskrivningar på internet för den händige, och de går också att köpa. Virket får inte vara tryckimpregnerat och målat. Inred gärna med lite mossa och löv. Ställ boet på ett skyddat och torrt ställe.
  • Har du en trappa med öppen plats under? Samla löven där och igelkotten blir glad!
  • Kotte använder sitt bo hela året – på sommaren sover hon där under dagtid och har du tur kan hon också föda sina ungar där kommande vår.
  • En igelkott vill sova ostört och delar inte gärna sitt bo med andra. De går i vinterdvala efter första frostnätterna.
(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar