Annons

Annons

Så får du ramslöken att trivas

ramslok
Hjälp, nu blommar löken – ramslöken – och det är hög tid att ta vara dess ljuvliga blad innan det är försent. Ja, du kan även äta den vita skira blomman om du nänns.
Själv har jag lite svårt att vara lite för brutal mot mina egna lökar som jag planterade i fjor. Ofta är de lite klena året efter plantering och utebliven blomning är inte ovanlig, därför är jag lite extra stolt att de tagit sig så fint och nu också håller på att slå ut.
Ramslök är en underbar växt när den trivs. Försök att hitta en plats som är halvskuggig eller skuggig, i mullrik och kakrik. Själv har jag planterat under träd och buskar, och ganska djupt.
I naturen växer ramslöken ofta nära dammar och bäckar och den gillar fuktig mark – men väldränerad. Är det för blött ruttnar den bort. Den som har tålamod kan också försöka så ramslök från frön, men det krävs en vinter (frost) för att få dem att gro.
Själv tänker jag försöka genom att låta plantorna fröså sig själv efter blomningen. Trivs ramslöken sprider den sig också  genom att löken delar sig och fler plantor bildas. Men innan det är för sent tänker jag nu ta vara på lite blad och göra pesto, ramslöksolja och kanske också lite ramslökssalt.

Annons

ramslok
Receptet på snabbmixad ramslökspesto hittar du här, den går också utmärkt att frysa och är jättegod till fisk, grillat, till pasta, kyckling och som bas i en dressing.

Ramslökssalt: Finhacka 10-12 blad och blanda med 2,5 dl grovsalt eller flingsalt. Krossa/mal i mortel och låt torka på bakplåtspapper på fönsterbrädan (eller i ugn, 50 grader under några timmar). Häll på burk när det är klart.

ramslok

Nu blommar löken – ramslöken.

ramslok

Man ser inte skogen för alla lökar…

ramslok

Ramslöksblomman är ätlig och den som har hjärta att plocka den kan få en vacker och vitlöksdoftande middag.

(113)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar