Annons

Annons

Så får du fjärilslycka på täppan

fjärilsbuske

Det har varit en ganska fjärilsfattig sommar i år. Tills augusti. Nu när deras favoritväxt har slagit ut och råder det fullständig fjärilslycka på täppan. Äntligen!

Det finns ingen växt som slår syrenbuddlejan, eller fjärilsbusken som den kallas, när det gäller att locka till sig djuren på lätta vingar. Busken med sina vita eller lila kolvar av små tätslutande blommor som är fyllda av nektar är som den finaste gourmetrestaurang för påfågelöga, amiral, nässelfjäril, citronfjäril, blåvinge…

Annons

Klart man vill bjuda på suppén när det man i gengäld bjuds på naturens  skådespel från första parkett. Om du klipper bort vissna blomställningar fortsätter busken att producera nya, friska.

Syrenbuddlejan är dock en lite känslig buske som bara kan odlas till växtzon 3 (och då i skyddade lägen). Täck gärna med barkmull eller löv vid foten under vintern. Klipp ner kraftigt under våren, gärna till 1/3 – blommorna kommer på årsskott och ju tuffare man är i beskärningen desto buskigare växt!

Det är inte heller svårt att skaffa gratisplantor genom sticklingar.

Ta förvedade årsskott under senhösten när det slutat växa för säsongen. Klipp av med sekatör precis under öga och klipp av den mjuka toppen. Sticklingarna bör vara 15-25 cm långa och 2/3 trycker du ner under jord på friland, i krukor eller i pallkragar. Bara 2 eller 3 knoppar skall vara över jordytan. På våren när växtkraften återvänder börjar dina  ”pinnar” rota sig rötter!

Maud Holmberg Klyft

Tips: Tänk gärna på fjärilarna om du planerar att plantera nytt i höst. Förutom favoriten syrenbuddelja gillar de också bland annat timjan, salvia, kärleksört, lavendel, isop, syrén, kaprifol, röllika, timjan, gurkört, kungsmynta, rosenstav, klöver, flera nejlikoarter och pipört. Har du ingen trädgårdsdamm så se till att servera dryck till maten i ett fågelbad!

fjärilsbuske

Påfågelöga i lila fjärilsbuske.

 

Amiralen suppérar på syrenbuddeljan.

Amiralen suppérar på syrenbuddlejan.

fjarilsbuske-6

 

(48)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar