Annons

Annons

Romtopf – spara dina bär i en godiskruka!

Har du gott om bär och frukt? Gör en romtopf - en godiskruka med sommarsmak som du kan fylla på i takt med att bären mognar. Desserten blir godare med tiden!

romtopf

Starten – med jordgubbar och hallon.

Nu är det jordgubbssäsong och helt rätt tid att starta en  romtopf – eller romkruka- där du konserverar sommarens skolmogna godbitar i rom och socker för julens godaste efterrätt. Ris a´la Malta – med en slev bär i rom över! Eller höstens – om du inte kan vänta så länge. Frukt & bär i rom är goda som de är men ännu bättre tillsammans med lite vaniljglass eller en klick kesella – och visst kan du börja provsmaka efter ett par veckor.

Annons

I Tyskland är det en gammal anrik tradition att spara säsongens bär och frukter i ett keramikkrus. Men det går lika bra med en stor glasburk.

Receptet är enkelt – man tar de bär eller frukter man har, lägger i en kruka eller burk, fyller på med hälften så mycket socker som bärens vikt och häller mörk rom över så att det täcker!

Romtopf, 1 kruka – det här behövs:

1 flaska rom, helst mörk

1 kilo bär

1/2 kilo strösocker

Gör så här:

  • Väg och starta med t e x jordgubbar och hallon. Lägg ner i ett krus eller i en stor glasburk. Väger bären 500 gram ska du ta  250 gram socker – fast vid starten kan du gärna öka mängden lite, sockret konserverar.
  • Låt stå en kort stund och häll sedan rom över så att det täcker. Lägg eventuellt ett litet fat över som försiktigt tynger ner bären.
  • Förvara svalt – i källare eller kyl.
  • Fortsätt att fylla på med bär och frukt (skuren i bitar) – och socker/rom efterhand som de mognar.
  • Rör försiktigt om i krukan då och då så att sockret smälter.
  • Det är viktigt att du använder en  rom över 35 % och att du inte minskar på sockermängden – detta för konserveringens skull. Rena bär – och aldrig några fingrar i bärburken – då kan det börja mögla!
  • Det är viktigt att du använder en  rom över 35 % och att du inte minskar på sockermängden – detta för konserveringens skull. Rena bär – och aldrig några fingrar i bärburken – då kan det börja mögla!

Det är viktigt att du använder en  rom över 35 % och att du inte minskar på sockermängden – detta för konserveringens skull. Rena bär – och aldrig några fingrar i bärburken – då kan det börja mögla!

Bär och frukt som blir goda i romtopfen är bland annat: jordgubbar, hallon, smultron, körsbär, persikoskivor, vinbär, äppelbitar, krusbär, plommonhalvor, blåbär och björnbär.

Blanda bär och frukt efter tillgång. Foto: Shutterstock

 

Krusbär får följa med ner i romen.

Krusbär får följa med ner i romen.

 

(269)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar