Annons

Annons

Rena fågeldagiset på täppan

Kajor, koltrastar, blåmesar och talgoxar. Just nu har fågelungarna lämnat sina bon och upptäcker världen. Hur ska man göra när farorna lurar och de ännu inte kan flyga?

talgoxe

Skutt, skutt, skutt.

– Hej, Tanten, vem är du? Har du någon godbit till mig? Skutt, skutt skutt…

När jag skulle köra till jobbet i morse kom de hoppande, lite vingligt men rakt mot mig, de två koltrastungarna som var ute och prövade sina vingar för första gången. Eller rättare sagt sina magra ben – för flyga kunde de inte. I jämnlikhetens tecken var det också Pappa Koltrast som var barnvakt för dagen. Pappa är inte så människoskygg men höll nog ändå på att sätta masken i strupen när de två småttingarna nästan var framme vid människans fot.

Annons

Just nu råder det rena fågeldagiset på täppan. Och visst är det trevligt med lite liv i det gröna nu när sommaren tycks ha försovit sig. Till och med grodorna fryser och vägrar komma upp ur sin damm.

Årets blåmesar och talgoxar har lämnat sina holkar, varit borta ett tag men återvänt till täppan. Ungarna som är lika stora som föräldrarna kippar och piper och vill fortfarande bli näbbmatade.

Förra veckan blev det tvärnit när jag skulle köra upp på infarten hemma. På trottoaren, precis framför huset, hade en liten kajunge parkerat. Och nej då, han tänkte inte alls flytta sig för stora stygga bilen! Jag gick fram och lyckligtvis verkade han bara vilsen och inte skadad. Men eftersom han varken var rädd för människor, bilar eller promenerande hundar kände jag mig tvungen att lyfta in honom i rabatten. Samtidigt bad jag en bön om att hans vingar snart skulle bära.

Morgonen därpå häll jag nästan andan när jag gick ut och hämtade tidningen. Men jag hade blivit bönhörd. När jag tittade upp på skorstenen satt den lille babykajan där med mamma och pappa Krax tätt intill.

Maud Holmberg Klyft

 

koltrast

Koltrastunge ute på vift.

kaja, kajunge

– Hej, här sitter jag, vem är du tycktes kajungen vilja säga.

koltrast

Ser du mig? Jag sitter i dillen….

kaja

På vingliga ben…

 

(47)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar