Annons

Annons

Och vinnaren är …

Så är de då inräknade 2017 - matgästerna vid fågelbord, talgbollar och nötpåsar i våra svenska trädgårdar. De tre vanligaste arterna håller ställningarna medan koltrasten tappar placeringar och sidensvansen ökar.

Talgoxe, unge

När talgoxungarna drullar ur boet ser de ut som små hjälplösa punkfåglar. Men det tar inte lång tid innan de får luft under vingarna och gör sin debutflygtur! Foto: Shutterstock

talgoxe

Liten blir snabbt stor och talgoxarna fortsätter att öka i Sverige. Foto: Shutterstock

Nu har vi räknat in våra matgäster vid fågelbord, fröautomater och talgbollar på täppan. I måndags natt stängde Sveriges Ornitologiska förening BirdLife den årliga fågelräkning ”Vinterfåglar Inpå Knuten” och det står klart att Talgoxen håller ställningarna som vår vanligaste middagsgäst!

Annons

Talgoxen är den största av de europeiska mesarna, finns i hela landet och lever på insekter, frön, talg och bröd.

Oxen har redan börjat sjunga sina kärlekssånger i södra Sverige. Fågeln har en stor repertoar och lätena varierar mellan individerna. Talgoxen är ganska orädd och kan bli så tam att den lär sig äta ur handen!

Räkningen pågick 26-29 januari, topplistan finns på BirdLifes hemsida men är ännu preliminär eftersom inrapporteringstiden ännu pågår. Men redan nu är det klart att fler hållit koll på sina småfåglar och lämnat in resultaten. Toppkvartetten ser ut precis som i fjol; talgoxe, blåmes, pilfink och domherre. Sidensvansen har flugit högt upp på listan i år och ligger nu på en femteplats, mot 19:e i fjol!

Koltrasten, vår populäraste fågel, har däremot blivit omflugen av tre arter.

Du kan själv följa slutspurten av vinterfågelräkningen här.

Klicka på statistik och välj 2017. Du kan titta på hela landet, län eller din egen kommun och även göra återblickar på tidigare år.

Så här ser 2017 års topplista (hela landet) ut:

1. Talgoxe
2. Blåmes
3. Pilfink
4. Domherre
5. Sidensvans
6. Skata
7. Kaja
8. Grönfink
9. Koltrast
10. Gråsiska
11. Gråsparv
12. Gulsparv
13. Nötväcka
14. Stjärtmes
15. Större hackspett

Fotnot: Efter sidensvansen är det ganska jämnt och kan där kan placeringarna förändras något.

Fotnot 2: Möt Sveriges enda professionella fågelskådare och läs mer om tv-programmet för alla fågelvänner som snart har premiär:

Talgoxen - vår vanligaste gäst vid fågelmatarna.

Talgoxen – vår vanligaste gäst vid fågelmatarna.

 

(26)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar