Annons

Annons

Nu är våren kommen till Sverige. På riktigt!

talgoxe

För andra gången i år är våren här. Men denna gången är det officiellt och inom rätt tid! SMHI gratulerade kuststationerna Vinga och Nidingen i går och i dag träder Falsterbo in i våren som första fastlandsort, troligen i sällskap av Skillinge och Karlskrona.

Annons

Redan i slutet av januari/början av februari hade vi vår i södra Skåne, det vill säga sju dygn i följd med medeltemperatur över 0 grader. Men det fanns ett hinder – kalendern. Meteorologisk vår kan det nämligen inte bli förrän tidigast den 15 februari.

Så trots att talgoxarna sjungit sina kärlekssånger i veckor, vintergäck och snödroppar sedan länge slagit ut och den första tussilagon försiktigt tittat upp i södra Skåne så har naturen varit före meteorologerna. Även om vi nu längtar efter lite mer sol och mindre blåst…

När SMHI mätt och konstaterat sju dygn i följd med medeltemperaturer på plus får orten sin vår retroaktivt på den första av dessa dagar. Nu när våren 2016 har nått Sverige blir den kvar. Även om det skulle bli en återgång till lägre temperaturer och snö så räknas det ändå som vår!

Våren brukar normalt anlända till Malmö 22 februari, Stockholm 16 mars, Östersund 11 april och Kiruna 1 maj, enligt SMHI, men även i fjor var årstiden rekordtidig och kom till stora delar av Götaland och södra Svealand redan på första dagen, den 15:e. Och på sina håll gick den direkt från meteorologisk höst, inte vinter…

I kväll kan de här stationerna ha  uppmätt vår sedan den 17 februari): Falsterbo, Skillinge, Hanö, Utklippan, Karlskrona-Söderstjerna, Ölands södra udde, Ölands norra udde, Hoburg, Gotska Sandön, Landsort, Svenska Högarna och Söderarm.

Och i morgon, den 18 februari: står Malmö, Lund, Helsingborg, Hallands Väderö, Ängelholm-Barkåkra, Fårösund-Ar, Halmstad, Harstena, och Stockholmpå tur om inte onsdagen kryper under nollan.

Sommaren 2016 lär vi få vänta på i några månader, då ska dygnsmedeltemperaturen vara minst 10 grader fem dygn i rad.

Foto: Maud Holmberg Klyft och Shutterstock

penséer

Skira asfaltblommor – några små penséer som frösått sig mellan gatstenar.

tussilago

Tussilagon – ett skönt vårtecken.

vår

Vintergäcken var långt före våren i år!

nyckelpiga

Tittut – våren har kommit!

(68)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar