Annons

Annons

Njut – eller ät – din ros!

Det är en ros utsprungen … nej inte en, utan flera. Mängder – om sanningen ska fram. Och dess bästa tid är definitivt nu! På täppan prunkar det i alla färger och det gäller att regelbundet ta rundor med sekatören, knipsa av de vissna så att nya knoppar får blomstra ut för fullt.

Annons

Jag som normalt sett brukar vara noga med färg- och formval i rabatterna har sedan länge tappat sansen när det gäller rosor. Man vill ju ha de gammaldags sorterna som doftar så förföriskt.  Men också de som klättrar friskt, de som blommar fram till frosten, minirosorna.Rosa, gula, vita, röda och ja till och med polkagrisspräckliga. Jag kan helt enkelt inte välja!

Du som blivit besviken på den ros som sett så fin  ut på bild i plantskolan – det är nu du ska ut och botanisera, dofta och göra inköp (i kruka) – nu när du har chansen att se dem blommande!

Du kan också försöka att ta en stickling av din favoritros. Klipp/skär av ett skott som blommat, snett under ett blad, så att minst tre rosblad är kvar. Knipas av blomman och dra försiktigt av bladen så att bara tre är kvar. Plantera i såjord eller lätt sandlandad jord. Vattna regelbundet.

Detta lyckas inte alltid – men rotar sig din stickling kommer du att vara extra stolt – och det är ju gratis!

Plantera inte ut förrän nästa vår.

Rosor är ju ätliga så jag brukar också torka och spara lite rosenblad för dekoration i desserter och sallader.

Man kan också göra sylt, marmelad eller gelé av rosor – gärna tillsammans med något gott bär eller frukt.

Själv är jag förtjust i rabarber!

Ros & rabarbermarmelad

2 kilo rabarber

1,5 liter strösocker

1/2 flaska Certo – eller annan pektin

några myntablad – om du har hemma

saften och det rivna skalet  av en citron

5 dl rosenblad, röda eller rosa (skär bort det vita intill rosmitten – det är beskt).

Skiva rabarbern. Varva den med socker i en skål och låt stå i kylen under natten så att det smälter samman lite.

Koka upp socker, rabarber,  ev mynta och saften och skalet av citronen i ca 15-10 minuter. Tillsätt Certo el annan pektin – följ bruksanvisningen på förpackningen. Ta av spisen och skumma väl. Rör ner rosenbladen. Häll i burkar – och njut!

Man kan även dricka sin ros:

Roslikör

1/2 liter Brännvin Special

1/2 liter rosblad (alltså blommans blad och inte stjälkens). Skär bort det vita närmst rosens mitt – som kan vara lite beskt.

200 gram socker

1-2 vaniljstänger

Blanda ingredienserna i en burk och ställ gärna i ljust fönstret de första veckorna.

Låt stå minst en månad. Skaka burken då och då. Sila genom silduk, eller kaffefilter. Vill du ha intensivare färg så skvätt i några droppar röd karamellfärg. Eller några pressade jordgubbar! Likören är god att ringla över vaniljglass och som bas i en svalkande sommardrink – blandad med champagne eller annat torrt bubbel.

Text och bilder: Maud Holmberg Klyft

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar