Annons

Annons

Mixa dina favoriter till vårens färgstarka utebukett

tulpaner

Tulpaner behöver inte alls planteras i stela rader i rabatten. Tänk i stället: Levande mixad vårbukett, tätt bunden och välj om du vill ha en färgskala som går ton-i-ton – eller en som knockar med färgexplosion!

Annons

Det viktiga, när du köper lökar för samplantering, är att du ser till att de blommar ungefär samtidigt. Det är inte så kul med vissna aprilblad som stör de nyutslagna majtulpanerna.

Visst kan man plantera i jorden – men ett tips är att trycka ner lökarna i t e x stora krukor eller zinkbaljor- och gärna lite tätare tillsammans än det rekommenderas. Välj gärna sorter i lite olika höjder – och stick ner de högsta i mitten av gruppen.

En fördel med krukor/baljor är att de kan flyttas fram till hedersplats när knopparna kommer och bäras bort ur sikte när de vissnat. Vid den tidpunkten brukar det vara lagom att låta lökarna få byta plats med tomatplantor.

franstulpan

Vackra franstulpanen ser nästan frostnupen ut.

Bläddra gärna i kataloger eller på internetsidor om tulpaner för inspiration. Köper du blandade sorter ger det dig också en möjlighet att finna nya favoriter. Själv blev jag häftigt förälskad i papegojtulpanen Estella Rijnveld som ändrade form och färg efter hand i våras – och som också hade en ovanligt lång blomsterperiod. Några nya franstulpaner blir det också.

Jag hoppas att några av vårens tulpaner ska sätta sidolökar i höst, men jag blandar upp dem med nya för säkerhets skull.

Tyvärr är ju tulpanlöken bara ettårig, men har man tur får den barn. Några sorter är stabilare när det gäller att producera sidolökar, till exempel klassiska röda Apeldoorn, Lady Jane, Blue Diamond, Big Eartha, Silver Stream och en del av de tidiga arterna.

Maud Holmberg Klyft

Tips:

Inspireras av Monica Ljungbergs 11 tips för en blommande vår  – det är inte utan att man redan börjar längta dit. Till tulpanens tid!

Planteringstips:

* Plantera i väldresserad jord, dubbelt så djupt som löken är hög med den spetsiga delen uppåt. Vattna efteråt.

* Planterar du i kruka/balja så se till att ha småsten eller leca-kulor i botten så att krukan inte blir för blöt.

* Plantera gärna nu i september – men det brukar gå bra ända fram tills frosten, även om blomningen då försenas.

* Lökar som planteras upp-och-ner brukar få blomning ändå – men senare..

 

tulpaner-Estella Rijnveld

Livfulla papegojtulpanen Estella Rijnveld.

papegojtulpan

tulpaner

En tulpanbukett tillsammans – utomhus.

 

 

(24)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar