Annons

Annons

Lökar, citroner och ett prunkande piano på trädgårdsmässan

Peter bengtssonDu ser honom knappast bakom alla blommor och all grönska – men Peter Bengtsson, känd från TV:s trädgårdskampen, spelar ett kort stycke från sin New York-inspirerade pianobar. Snacka om inspiration och att spränga gränser, även de gröna. Peter lirar inte i NY utan i Malmö och även om pianot fortfarande går att spela på fungerar det främst som en prunkande pallkrage. Under torsdagen invigdes Vår Trägård 2015 som samarrangeras med Stora Villamässan i Malmö, två mässor som pågår till och med söndag och som bjuder på mycket inspiration.

Annons

Våren kom till Malmö på allvar, såväl inne som ute, och de som ännu inte invigt våren lär göra det de närmaste dagarna i Skåne. Spaden i jorden – nu är säsongen för uteliv här. Låt dig inspireras av sköna gröna, lugnt harmoniska eller härligt galna inslag från mässan!

Text och foto: Maud Holmberg Klyft

Inte behöver man en speciell kryddträdgård. Här samsas skira rosor och härligt doftande örter sida vid sida, både vackert och härligt doftande. Fungerar även i större planteringskärl på balkong!

Citronerna lever kvar och frodas. På Vår trädgård syntes de gula medelhavsväxterna överallt.

Trädgprosprofilerna  Hannu Sarenström och Gunnel Carlsson har båda invigts trädgårdssäsongen 2015. Gunnels magiska dag var då hennes trädgårdsavfall tömdes för första gången. Hannu första vårnjutardag var när han tog med sig koppen ut till trappan.

– När jag för första gången slår mig ner på trappan och njuter av kaffet i solen och blickar ut över ägorna, eller rättare sagt bankens ägor, då är våren kommen!

Många av de gammaldags klassiska växterna upplever en stor renässans. Speciellt är det unga trädgårdsnördar som tagit toffelblommor, svärmors tunga, kaktusar, lejongap och naturligtvis dahlior till sina hjärtan.

Man kan ha allt i sin trädgård 2015. En liten drake med snälla ögon, till exempel!

Tulpaner och kvistar i knopp – nu våras det för våren!

– Färg, glädje och lust – det ser vi allt mer av även i våra trädgårdar. Alltifrån färgstarka rabatter till instickade trädstammar. Och nu har även de unga männen tagit steget ut på täppan, sa trendspanande Lotta Ahlvar.

Ett fång blommor kan se ut på många sätt. Här har man flätat samman böjliga grenar och fäst ett antal små burkar och stuckit ner snittblommor. Resultatet – en levande och inspirerande tavla!

Rosa, blått och glas. Många bäckar små – blir en maffig enhet. Cylindervaser i glas i sällskap av olika blå vaser och krukor i olika former ger ett enhetligt men lockande resultat.

Wherever I hang my hat… En täppa utan stråhatt är som ett kök utan spis – i alla fall i trädgårdsnördens värld.

Vi odlar på längden och på höjden. Växtväggar för suckulenter, och andra mindre törstiga växter, fortsätter att vara populära.

Flyinge plantskola har byggt upp olika små trädgårdsrum på mässan. Vem blir inte sugen på att koppla av i den här naturens egen vilstol? Till och med de rostiga jättemyrorna ser fredliga ut!

Shabby chic-stol i soliga färger.

Naturmaterial och växter i skön harmoni när det grova möter det skira i Ekbackens monter.

Peter Englander, mannen bakom Apotekarens trädgård i Simrishamn, har skapat Una camera con cucina (Ett rum med kök) i Malmö. Med mycket Italien och sol i sinnet bygger han vidare på trenden med utekök. Här har han dessutom utvecklat tanken med ett stort grönskande rum med plats för samtal och avkoppling.

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar