Annons

Annons

Lätt och gott till allt – Picklade persikor

Picklade persikor – gott till både kyckling, lax, grillade köttbiten – och efterrättsglassen. Marmelad snabbt och gott både på scones och till osten. Och naturligtvis – massor av solmogna, saftiga frukter direkt från träd till gom. I år slog det alla rekord, mitt älskade persikoträd Frost, som nu är inne på fjärde säsongen. Grenarna böjde sig när alla frukterna mognade på en och samma gång. Det är underbart, men samtidigt lite sorgligt för underbart är kort. Det gäller att plocka i precis rätt tid.

Annons

Ett gott tips när skörden blir så riklig är pickade persikor, med lång hållbarhet i kylen. Enkelt och ganska snabbt att göra dessutom – se recept och tillvägagångssätt i bildtexterna, bilderna ovan.

Har du inga egna persikor kan du naturligtvis göra på persikor eller nektariner du köper – men dessa är större så dela eller skiva dessa då i stället!

Enklaste persikomarmeladen gör du så hät:

1 kilo persikor

1/2 – 1 kilo syltsocker (1/2 kilo är lättsockrat)

2 delade kanelstänger

1 delad stjärnanis

1  dl vatten

saften av 1/2 citron

Gör så här:

Tvätta frukterna, ta bort kärnor, skär i skivor och mosa lätt. Låt gärna skalet vara med för bättre färg. Tillsätt vatten, citronsaft, syltsocker och kryddorna. Koka försiktigt i ca 10 minuter. Skumma och fyll på rena burkar. Njut!

IMG_7632

persikor2

 

(54)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar