Annons

Annons

Koka krusbärschutney med sting!

Har du gott om krusbär som du inte riktigt vet vad du ska göra av? Grattis! Koka en krusbärschutney med sting och mycket smak som är jättegod till kyckling, lax, tacos, ost - och ja till och med klickad över kammusslor!

krusbärschutney

Stackars Kalle Krusbär, Vera Vinbär och Roger Rönnbär. Ja, jag erkänner – jag tänker på Povel Ramels kärleksvisa till de ratade djuren som ingen tycker om; Tvigge Tvestjärt, Acke Asgam och Gary Gråsugga när jag ser hur många lämnar sina ledsna bär att bara tyna bort. Medan vi tar till oss ”nyheter” som goji, havtorn och minikiwi så glöms mormorsfavoriterna så lätt bort. Syrliga, krispiga krusbär till exempel som du kan göra så mycket av; sylt, kompott, kräm och marmelad. Och användbara chutneyn, till exempel!

Krusbärschutney

500 gram mogna krusbär,

Annons

1 röd lök,

1 gul lök,

3 hackade vitlöskklyftor

1 dl vitvinsvinäger,

1-2 msk balsamvinäger

1,5 dl russin

en bit finhackad färsk ingefära (el 2 tsk torkad malen)

1 tsk malda nejlikor

färsk hackad chili eller lite chiliflagor,

en nypa salt

3-4 dl strösocker + 1 dl farinsocker (har du inte farin hemma går det bra med 4-5 dl strö)

ev pektin och konserveringsmedel

Gör så här:

Snoppa och skölj bären och skala och hacka lökarna. Koka upp krusbär, russin och lök tillsammans med vinägern. Låt koka på medelsvag värme 10-15 minuter – rör om då och då.

Rör ner kryddor och socker och låt koka 15 – 20 minuter till – tills det chutneyn börjar tjockna. (Den stelnar ytterligare när den fått vila kallt ett tag). Glöm inte smaka av – den ska få en bra balans av starkt – syrligt och sött – tillsätt mer farin eller russin om du tycker den är för syrlig – mer chili/salt/nejlika om du tycker att den behöver mer sting. Tillsätt ev konserveringsmedel på slutet.

Skumma av och häll på rena burkar. Njut!

Maud Holmberg Klyft

Gillar du het chutney? Testa också Plommonchutney med sting!

krusbarschutney

Kalle Krusbär, stoppa honom – i chutneyn!

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar