Annons

Annons

Kärlekskranka grodor på blöt bordell…

Försommar, sol och värme. Nu blomstrar grodornas kärleksliv som aldrig förr. Det knarras, kväkes och och bräkes och konserterna i dammen hörs på kilometerlångt avstånd...

Den stora dammen har blivit en dygnet-runt-bordell…

Tidigt i våras dök han upp, Plums. Och snart kom Plums 2 och Plumselina också.

Fridfullt satt de tre vännerna, solade och njöt sida vid sida på Ölandsstenarna intill dammen. Förnöjt slök de en och annan tidig fluga och mygga. Tog ett dopp mellan varven.

Annons

Men så hände det – solen gassade på, temperaturen steg och bordellen på andra sidan vägen, i den stora stygga dammen, slog upp sina portar. Vips hade de tre tidigare så hemkära vännerna förlupit den lilla hemdammen.

Fri kärlek och högljudda dygnet-runt konserter, de kunde inte motstå frestelsen i år heller. Det knarras, kväkas, blåses kindbubblor och plumsas som aldrig förr. Men följer de traditionen är de hemma igen i god tid före midsommar. Allt har sin tid och i den lilla fridfulla dammen på täppan slipper de slåss om myggor, larver och andra insekter. Men de får skynda på. En ny liten minigroda, inte mycket större än en tumnagel, har flyttat in. Antar att han fick nog av nattklubbslivet och sökte fridfullheten. Det gjorde han rätt i. Just nu är grodskafferiet välfyllt – och bara hans!

Visste du att…

… det tar mellan några dagar och ett par veckor innan grodäggen kläcks. Ynglen blir sedan färdigutvecklade grodor efter 2-5 månader, beroende på art.

… efter några veckor som yngel utvecklar de ben, men har kvar sin svans ett tag till och liknar då miniödlor. De lever då främst på alger.

… i Skåne kallas grodynglen för Puggepevlingar, i västergötland för Rumpetroll och i Hälsingland Klånnpadda!

 

Vet ni varför jag är groda och inte padda?

Vet du förresten skillnaden mellan groda och padda? En groda är ju ingen padda men paddan är ett groddjur!

Här kan du lyssna på Plums och hans kompisar!

Och här är flera sjungande grodor.

Plums och Plumselina – innan kärleksyran slog till…

Älskling, var är du?

 

 

 

(69)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar