Annons

Annons

Kaprifol och klematis – vackraste insynsskyddet!

Vill du ha en insynsskyddad tomt - och det snabbt? Och kanske inte bara gröna väggar? Världen bästa trädgårdstapeter heter kaprifol och klematis!

klematis

Det finns snabbväxande häckväxter, men klättrarna är betydligt mer livfulla och och växer ofta till sig snabbare.

När det gäller klematis finns det oändligt många sorter och färger att välja bland. Vissa växer snabbt, andra långsamt. Blomningstiden är också olika, från vår till höst. En generell regel för de flesta klematis är att de vill planteras djupt och ha det ganska skuggigt och svalt om roten. En stor sten kan hjälpa till att skugga. Nelly Mosern med sina magnifika blommor  i lila är en av mina favoriter. Men vill du ha en som växer snabbt och brer ut sig fort är det skogsklematisen du ska satsa på. Blommar sent om sommaren med små oansenliga vita blommor, men klättrar snabbast av dem alla. På en säsong ser du inte längre in till grannen! En liten varning dock – det gäller att du har en välslipad sekatör för det här är en växt att hålla efter. Den som älskar att krama träd och försöker ta sig till himlen!

Annons

Kaprifol är en annan favorit som dessutom sprider fantastiskt väldoft och ofta blommar två gånger per säsong. Jag har två vildkaprifoler som båda är tagna från skott. Kaprifolen är lätt att föröka genom att ta halvförvedade slingor, dra av de understa bladen, skrapa lite lätt på barken nertill och plantera direkt i jorden (eller i en kruka först om du föredrar det).

Maud Holmberg Klyft

Tre andra tips på snabba väggar för din trädgård: Pipranka och humle – två härliga och härdiga snabbklättrare. Fläder – växer snabbare än de flesta häckväxter och ger dessutom blommor och bär för saft eller sylt.

kaprifol

Inget doftar som en nyutslagen vildkaprifol. Snabbt växer den också!

kaprifol

Väggen intill grannen består av skogsklematis och kaprifol.

kaprifol

Nästan som en parasoll – kaprifolen som från början bara var ett litet skott…

kaprifol

Böljande bergklematis möter akleja och förgätmigej. 

klematis

 

(200)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar