Annons

Annons

Kall, torr, gratis – och vid liv!

Det är inte bara champagne som bäst som kall, torr och gratis – Churchills odödliga visdomsord stämmer väl in på min lilla chilipeppar i köksfönstret. Den är liten och tanig och har inte så många blad – men ack vilken tuff liten överlevare den är!

Annons

Till skillnad från sina systrar som förpassades ner i källaren i höstas så har den stått väl rustad mot vintern i sitt söderfönster och har för länge sedan förstått att det är vår på väg. Fjorårets sista röda frukt hänger torkad och fin sida vid sida med årets första lilla gröna. Den blommar med jämna mellanrum och fler små starka frukter är på väg!

Växter ska helst vara gratis, det är jag och fotografkollegan överens om och har under några års tid bytt sticklingar med varandra. Hon får små citrondoftande kryddor av mig och jag lyckliggörs av hennes vurm för olika chilisorter.

Den lilla som hamnade i köksfönstret var fjorårets klenaste planta och placerades i köket mest för att den var så söt med sin lilla röda pepparfrukt. Då trodde jag att den skulle klara sig inomhus en vecka på sin höjd…

Övrig skörd av torkad chili har varit riklig och även om den börjar närma sig sitt slut har jag ännu inte behövt plocka den lilla röda – som nu är luft-och soltorkad sedan länge. Kanske får den följa med sin moder ut på terrassen om några veckor?

Ingen köpt växt kan någonsin mäta sig mot en man fått av en vän!

Maud Holmberg Klyft

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar