Annons

Annons

Hurra – färre mördarsniglar i år!

I år lär det bli betydligt färre mördarsniglar i din trädgård - tacka maj för det!

Foto: IBL

Vintern kom sent 2018 och var på flera håll betydligt strängare än på senare år. Skönt tänkte många, nu dör mördarsniglarna. Men en bister vinter med skyddande snötäcke tycks inte bita speciellt hårt på de glupska spanska skogssniglarna, som gräver ner sig djupt ner. Fler stryker då med under barmark mot vårkanten, då kylan slog till igen.

Annons

Men det är främst maj som är sniglarnas ödesmånad. De gamla vuxna djuren har dött under förra hösten men ”tonåringarna” överlever och gräver ner sig i marken för att klara vintern.

Är det regnigt och blött när de kommer upp ur sina vinteriden trivs de som fisken i vatten. Men årets vårväder  – torrt och soligt i stora delar av landet under maj månad  – är mördarsnigelns värsta fiende. Många lär redan ha torkat ut och ha lämnat jordelivet.

Det finns alltså hopp om att du kan få behålla dina grödor i år!

Fyra tips om du trots allt möter mördarsniglar på din tomt:

Se till att ha pantersniglar – som kan ta död på mördarsniglar!

* Klipp gräset ofta och kort, och ha inga öppna komposter/lövhögar. Mördarsniglarna lägger gärna sina ägg i fuktiga, lite längre gräsmattor eller i fuktiga lövhögar.

* De är nattdjur – ut med ficklampa och kolla läget i din trädgård efter att mörkret fallit.

*  Var försiktig med nyinköpta växter – skölj alltid av rötterna innan du planterar. Det kan finnas både sniglar och ägg där.

*  Locka dem till ett dödligt ölbad i en snigelfälla som Wildlife Garden som finns i Hemmets shop!

 

 

(135)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar