Annons

Annons

Hon har blommor i sin kyl …

Dags för flädersaft!

Äntligen kom den – den första junidagen värd att kallas högsommardag! Detta var värt att fira med lite extra lördagsmorgonslyx – färska bär till müsslin.

Svart och jag tassade ut i det- nej inte daggvåta utan åskskursblöta – gräset. Men det var det värt, det dignade av ljuvliga smultron. Och runt oss lekte talgoxungarna som fortfarande har kvar sitt speciella ungfågelspipande.

Annons

Bär till frukost ligger absolut på sommarens Tio i topp! Och Svart tar gärna hand om den sista skvätten mjölk som blir kvar i frukostskålarna.

Senaste veckornas dåliga väder hade inte påverkat växtlighetens framfart på täppan. På gott och ont. det liknade bitvis mest en djungel. Bergsklematis, och vinrankor växer så det knakar. Fläder likaså, men den kunde ju inte ansas innan årets saft var kokt.

Med hjälp av stege och grensax och halvvägs uppe mot solen bärgades de gulvita klasarna i rask takt. Visst hade Tanten både bladlöss och blommor i sitt hår, men nu är huset också berikat med två stora skålar blivande flädersaft i kylen.

Högsommaren har inletts!

Täppans flädersaft

ca 50 klasar fläderblommor (klipp nära blommorna, grenarna är beska). Skölj och tvätta av dem väl.

Koka upp sockerlag med 2 kilo strösocker och 2 liter vatten. Koka ca 10 minuter och strö i en liten påse citronsyra mot slutet. Gärna också en nypa natriumbensonat.

4-6 citroner, ju fler desto syrligare saft.

Varva blommor, skivade citroner och sockerlag och ställ in i kylen cirka 5 dagar. Häll saften genom silduk – och pressa gärna citronerna. Njut!

Maud Holmberg Klyft

(0)

1 kommentar

 


Annons

Annons

Laddar