Annons

Annons

Har du också en liten gråsiska vid fågelbordet?

Vi är många som fått en ny gäst i trädgården i vinter - lilla gråsiskan, med sin röda fläck i pannan, som 2018 knep bronset som Sveriges vanligaste besökare vid fågelbordet!

Sveriges tredje vanligaste fågel vid fågelborden i år – lilla gråsiskan. Foto: Shutterstock/IBL.

Nu har vi räknat in våra matgäster vid fågelrestaurangerna i våra trädgårdar. Och  Sveriges Ornitologiska förenings BirdLife har presenterat resultatet efter den årliga fågelräkning Vinterfåglar Inpå Knuten. Som vanligt håller talgoxen håller ställningarna som vår vanligaste middagsgäst före blåmesen. Men på tredjeplats överraskade lilla gråsiskan!

Annons

Det var några klena små gråsparvar, tänkte jag första gången jag observerade dem precis under fågelbordet där de satt och kalasade på solrosfrön. När jag tittade närmre på dem upptäckte jag att de var randigare och hade röda fläckar på hjässan, allihop. Med fågelbokens hjälp förstod jag att de var gråsiskor!

Gråpiskan, som är en fink, är lika liten som en blåmes, har mörka streck på kroppen, mörk liten haklapp och en tydlig röd fläck i pannan. På engelska heter den just ”rödhuvud”, red poll. Hanen har också rött bröst, några väldigt ljust, andra intensivare.

Gråsiskan, som klättrade från tionde till tredje plats på ett år, är en så kallad invasionsfågel som flyttar i flockar från sina häckningsområden under vissa år när tillgången till föda är liten.

Favoritmaten är björk- och alfrön men den äter också andra fröer, insekter och fjärilslarver. Vid fågelmataren är solros- och hampafrö favoriträtter.

Gråpiskan, som kan bli 10 år gammal, häckar främst i Norrland men är inte rädd för att ge sig ut långa flygturer.

I december fångades gråsiska på i Danmark som visade sig vara ringmärkt i Kina drygt ett år tidigare. Den lilla superflygaren hade förflyttat sig 700 mil!

Här är våra 20 vanligaste gäster vid fågelbordet, som vi såg och rapporterade till Bird Life sista helgen i januari, fjolårets placering inom parantes:

1. Talgoxe (1)
2. Blåmes (2)
3. Gråsiska (10)
4. Pilfink (3)
5. Domherre (4)
6. Skata (6)
7. Kaja (7)
8. Koltrast (9)
9. Grönfink (8)
10. Gulsparv (12)
11. Gråsparv (11)
12. Nötväcka (13)
13. Steglits (16)
14. Grönsiska (18)
15. Entita (17)
16. Stjärtmes (14)
17. Större hackspett (15)
18. Sidensvans (5)
19. Nötskrika (19)
20. Bofink (27)

Sidensvansens ras beror på att den var fjolårets invasionsfågel då den kom i stora flockar för att söka föda i våra trädgårdar.

Se upp, talgloxen, nu kommer jag! Lilla gråpiskan tog sig upp på trädgårdsfålarnas bronsplats där talgoxen fortfarande regerar. Foto: Shutterstock/IBL.

Här ser du hela topplistan på våra vanligaste gäster vid fågelborden!

 

 

 

(22)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar