Annons

Annons

Här blommar ringblomman – direkt i frökapseln!

ringblomma

Ibland har växterna lite väl brått. Varför vänta till nästa år när man kan möta världen redan nu? Paula Weerasinghe har upplevt lite av naturens under hemma på sin täppa i  Malmöstadsdelen Limhamn. I en frökapsel i en nyligen vissnad blomma började de nybildade fröerna gro direkt. På små cenitmeterkorta stammar slog de ut och mötte sensommarsolen!

Annons

Ringblomman, gul orange eller vit,  kommer ursprungligen från Medelhavsländerna. Det är en ettårig växt som ofta frösår sig själv och som ibland nästan brer ut sig som ogräs. Och som också växer vilt i diken och på ängar på vissa håll. Efter en tid i glömska har den åter blivit populär i många trädgårdar.

Ringblomman ger inte bara fägring. Man kan använda dess färska eller torkade kronblad i matlagning; i sallader, på desserter och man kan brygga te på den. Smaken är mild och det är främst den dekorativa färgen som är tilldragande.

Men den är nyttig också, ringblomman. Den har antiseptiska och svampdödande egenskaper, är inflammationshämmande och påskyndar sår- och eksemläkning när den förenas med fett i salvor.

Avkok på ringblomma sägs också ge näring åt hyn och ska få stora porer att dra ihop sig. Inte undra på att den vill skynda sig upp, denna nyttiga sensommarväxt.

Har du också varit med om något naturens spratt som Paulas blommande frökapslar? Vet du vad det beror på? Berätta!

Maud Holmberg Klyft

Bilder: Paula Weerasinghe

ringblomma

Varför vänta till nästa år när man kan möta världen redan nu?

(44)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar