Annons

Annons

Gräv ner och återvinn påsken!

påsklilja

Så är påsken över för i år,  men kasta inte ris och blommor – plantera dem!

Lite överallt på täppan blommor små buketter av minipåskliljor just nu – minnen från tidigare säsongers krukor. I år inföll påsken precis när påskliljorna och de andra tidiga narcisserna slagit ut, i södra Sverige i alla fall. Men så är det ju inte alla år. När påsken är tidig eller sen vill man ju ändå ha lite gula blommor vid entrén när de i rabatterna inte hunnit slå ut, eller blommat över. Men jag skulle aldrig få för mig att slänga några lökar – gräv ner dem i jorden när de vissnat. Knipsa av blommorna, men låt stjälkar och blad stå till de vissnar, det är dessa som samlar näring till kommande års blomning. Tycker du att de förfular rabatten kan du binda ihop bladen med ett gummiband och till exempel ställa en sten över dem.

Annons

När det gäller påskris kan du också ha tur att det bildats rötter, eller gör det om de får stå i vatten ett tag till. Vänta lite tills risken för nattfrost är över och plantera i trädgården – eller i en kruka på balkongen.

På min täppa är det inte bara återvunna påskliljor som blommar nu utan även ett glatt gäng före detta julhyacinter. Vid redskapsboden har jag två stora, gröna bollar – som från början var små taniga enar i en samplanterad julgrupp. Lyckas man få dem att överleva till våren utan att de torkat ut är det bara att plocka fram spaden!

en

Minnen från en jul – två enar som planterats ut och formklippts. Till vänster har enbollen fått sällskap av boxbomsklipp som också planterats och friserats.

 

hyacinter

 Minnen från tidigare jular.

 

ny5411

 Påskris i väntans tider – väntan på rötter…

(118)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar