Annons

Annons

Gör solig persikomarmelad!

persika

Att ha ett persikoträd innebär dubbel glädje. Man får njuta av en underbar rosa blomning om våren – och nu skörda de ljuvliga, saftiga frukterna som tycks bli större och godare för varje år. Mitt träd heter Frost – och är nog det härdigaste här i Sverige. Egna persikor är mindre än de man köper i affärerna – men mycket saftigare och mer smakrika. Ett litet dilemma bara -nästan alla frukterna mognar på en och samma gång. Och det gäller att plocka och njuta på en gång – de blir snabbt övermogna. Men man kan också ta tillvara dem – lägga i rom eller starkvin eller i en romtopf – eller varför ínte göra en marmelad? Jättegod till ost, på frukostbullen, på skorporna eller i tårtan!

Annons

Persikomarmelad
1 kilo persikor (egna eller köpta)
750 gram syltsocker
1/2 vaniljstång
rivet skal och juice från en halv citron

– ev egen smaksättning – t e x 1 tsk kanel alt några myntablad alt lite citronmeliss.

Gör så här:

Välj om du vill ha med skalet – ger lite mer färg åt marmeladen – eller inte. Om inte så skålla frukterna och ta av skalet.

Skär i mindre bitar.

Lägg i gryta tillsammans med syltsocker,, halva vaniljstången och rivet skal och saft av citron (plus ev egen smaksättning). Koka upp och låt koka 2-6 minuter beroende på hur hård frukten är. Egna persiokor är mjuka och då räcker 2 min.

Skumma av noga och fyll rengjorda burkar. Njut av en riktig solig marmelad!

Det är inte bara frukten som är ljuvlig – även persikoblomningen om våren är fantastisk!

persiokor

persika

(38)

1 kommentar

 


Annons

Annons

Laddar