Annons

Annons

Gör din egen fikonmarmelad

fikonmarmelad

För en ostälskare finns det ingen bättre tillbehör än en klick fikonmarmelad. Varför inte göra din egen? Det är både lätt och går snabbt. För en odlare är det höjden av lyx att bo i södra Skåne där du kan odla dina egna fikon i skyddat söderläge. Det går också bra i växthus – för den som har plats. I vissa perioder säljer också matbutikerna färska fikon billigt, har man inte egna kan man passa på då.

Annons

fikonmarmelad-2

Det här behövs:

10-12 stora, mogna färska fikon

4 dl syltsocker

0,5 -1  dl farinsocker (för mustigare smak)

1 vaniljstång

1/2 citron

ev 1-2 msk vatten

3 msk konjak (kan uteslutas, men ger mustigare smak)

chiliflakes, en liten nypa salt

fikon

Gör så här:

Tvätta fikonen, skär av skaften och dela dem i fyra delar. Lägg i en kastrull. Pressa en halv citron över plus ev vatten. Häll över chiliflakes och en liten nypa salt. Dela vaniljstången och och lägg i den och kärnorna.

Häll över syltsockret (som ju innehåller pektin och konserveringsmedel) – och farinsockret. Koka upp och rör med jämna mellanrum. Låt koka försiktigt i ca 10 minuter tills det börjar tjockna. Ta av plattan och rör i konjaken. Häll på rena och steriliserade burkar.

***

Apropå fikonbuskens växtkraft så är den inte att leka med. Min fikonbuske är ett Bornholmsfikon, den vanligaste sorten för friland i södra Sverige. Jag planterade den framför köksfönstret i söderläge när den var liten och spinkig för några år sedan – och gjorde den där vanliga missen att jag inte tänkte på hur den skulle komma att se ut några år senare…

Under den soliga sommaren blev den vild och galen och växte sig stor och omfångsrik och stal all utsikt. Jag stod ut tills hösten kom när jag vet att den inte blöder så mycket. Då rustade jag mig – mot alla goda råd – med sekatören i högsta hugg. Man ska ju helst inte beskära ett fikon.

Bara en tredjedel blev kvar – och jag var rätt övertygad om att denna behandling skulle bli dess död…

Inte alls! I år är den om möjligt än vildare och galnare och när jag öppnar köksfönstret sträcker den gärna in sina grenar och hälsar. Vårens frukter är precis mogna – gömda under alla nya blad – och tyvärr har busken inte förstått att det snart är höst och vinter, så alla de små nya frukterna kommer tyvärr  inte ha en chans…

Bornholmsfikon

fikon

Undrar vad som finns där bortom fikonbusken…

fikon

(58)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar