Annons

Annons

Frusna fåglar hungrar – hjälp dem med rätt fröer och mat

Fåglarna som hade vårkänslor har tystnat och hungrar och fryser i snön. Hjälp dem! Här får du tips om vilka fåglar som gillar de olika frösorterna – och annan lämplig mat!

Stor och välmatat solrosfrö, mums!

Förra helgen plockade jag in vintergäck och snödroppar till småbuketter och fåglarna sjöng kärleksserenader. Så kom istiden – och våra små trädgårdskompisar har det riktigt tufft att hitta föda nu.

Bjud dem på så mycket kolhydrater och fett som möjligt, de behöver det för att klara kylan. En liten fågel behöver käka flera gånger sin egen vikt – varje dag!

Annons

Ofta har fåglarna själva en god känsla för vilken mat som är bra för dem – och vilken som inte är det, som de då ratar. Men vitt bröd och havregryn kan dock vara lättätet godis som inte innehåller så mycket fett och näring som de behöver nu. Men du kan preparera det!

Öppna fågelrestaurangen och bjud på rätt mat och frön – beroende på vilka arter du har på täppan. Här får du lite tips på vad de olika småfåglarna önskar sig!

Hej Katt, har inte du heller fått några frön idag, tycks talgoxen säga. Nu behöver småfåglarna hjälp med fröer, fett och annan energirik mat!

 

Rätt frö till rätt fågel:

Solrosfrö:
uppskattas bland annat av: talgoxe, grönfink, domherre, stenknäck, nötväcka

Hampafrö:
steglits, grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Vildfågelfrö – eller burfågelfrö: (linfrö, hirs etc):

gråsparv, pilfink, bofink, steglits, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, många sparvar och finkar

Talgbollar, ister, späck, kokosfett, fryst margarin/smör utan salt:

de flesta mesar, kungsfågel, nötskrika, skata, trädkrypare, rödhake och hackspettar

Hasselnötter:
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Äpple,- men även andra frukter som päron och banan:

Koltrast, björktrast, rödhake, skator, sidensvans, svarthätta

Osaltade jordnötter:
De flesta mesar och siskor, nötväcka

Nötter innehåller energi och är mums för många!

Brödbitar/smulor:

Sparvar, duvor, skator, koltrastar, rödhake

Havregryn:

sparvar

Att köpa fågelfröet kostar en slant men du kan också bjuda på lite av annan mat du redan har hemma. Lägg små klickar osaltad smör eller margarin en stund i frysen – det ger bra energikickar!

Osaltade nötter, russin, hem torkad frukt, bananer, brödsmulor, hackad eller tärnad ost, kaksmulor, kokt pasta är exempel på rätter som uppskattas av många gäster på din fågelrestaurang. Normalt sett ska man helst inte servera måltiderna på på fågelbord eftersom spolning då riskerar blandas med fröerna och fåglarna kan bli sjuka. Men när snöläget är som just nu kan det vara god idé att bjuda på en portion liten bricka eller tidning som man snabbt kan ta efteråt. Fågelmatare snöar lätt igen och de arter som bara äter från marken, som t e x rödhake och gråsiska får då också en chans att hitta lite godbitar.

Lunchbricka i snön.

Lite  fågelmattips:

* Havregryn och smulor gör du  energirikare genom att hälla lite olja över.

* Hittar du svarta solrosfrön så slå till. Dessa innehåller mycket mer energi än de randiga!

* Hampafrön är bra för fåglar som gillar dessa eftersom det har högt proteininnehåll.

* Ge inte enbart bröd under vintern – det är fettfattigt och innehåller inte så mycket näring. Äter fåglarna sig mätta på bröd finns riskerar de bli undernärda.

* Du kan mata fåglar under bara en period utan att fåglarna dör om du slutar. Stänger restaurangen kommer de söka sig till föda på annat håll.

* Köper du vildfågelblandning? Jämför sorter – många drygar ut med torkat ris, linser och billiga småfröet. Se till att det finns gott om solrosfrön i blandningen.

* Friskt vatten är viktigt till maten. Nu klarar sig fåglarna sig dock genom att ”dricka” snö.

* Kasta inte ostskalkar, pastarester eller bruna bananer – bjud fåglarna!

* Har du för många kråkfåglar eller skator hos vid din fågelmatare? Ge dem mat på ett annat ställe längre bort i trädgården. De äter det mesta; bröd, ost, matrester, grönsaker, talg.

Brrrr – var blir frukostäpplet av?

Naturskyddsföreningen ger fler tips hur du kan hjälpa fåglarna!

Bilder: Maud Holmberg Klyft och Shutterstock

 

Tur att Svart, husets katt, inte tycker inte om snö. Fåglarna gillar ju inte att en svart panter smyger omkring när de just blivit serverade lunch. Koltrasten klagar och katten svarar:

 

https://youtu.be/DE-bMkSPT0Q

 

(146)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar