Annons

Annons

Frisera din buxbom – och få nya gratisplantor

Mycket vill ha mer. Och det är buslätt att få gratisplantor när det gäller buxbom, som bjuder på massor av nya sticklingar varje gång du formklipper och friserar.

Den första rundeln runt körsbärsträdet är kraftig och får klippas ofta. Bakom buxbomen växter kryddor. Stammen har med tiden blivit en vakande träd-gubbe!

 

Rundlar, bollar, rabattavslut, minihäckar – ja med tiden har det blivit en hel del buxbom på min täppa. Jag kan ju helt enkelt inte låta klippet gå till spillo..

När jag flyttade in fanns det inte ett dugg. ”Det är den skånska trädgårdens A och O” fick jag snabbt lära av en kunnig trädgårdsmästare. Jag åkte till handelsträdgården och tyckte det var för dyrt. Tiggde i stället lite sticklingar av en vän.De var då kring 10 cm höga och jag planterade en rundel runt det gamla körsbärsträdet, tunn, tanig och klen. Förbättrade jorden med lite mull och stack ner skotten. Vattnade mycket i början. Efter några år var den tät, mullig och hög. Och från den har jag sedan klippt nya skott…

Annons

I dag är jag glad att jag inte köpte utan bara förökat av min egen. För några år sedan bröt ju en fruktad svampsjukdom ut, flera trädgårdar och kyrkogårdar drabbades av gula eller orange blad som föll av buxbomen och så småningom dog hela växten. Växten försvann från handeln. I år har den man åter börjat sälja friska plantor.

Var försiktig – men har du friska plantor så ta tillvara möjligheten att få fler!

Buxbomsstickling med klack.

buxbom

Klipp av ett toppskott och skär eller dra försiktigt av sidoskotten, helst så att de får klack. Här blir det tre plantor. Dra av de understa bladen, klipp eventuellt av toppen – så grenar de sig lättare. Tryck ner i mullrik jord och vattna!

buxbom

Nyplanterat och friserat av sticklingar i en kruka!

Före…

… och efter frisörbesöket.

Klot som avslutar rabatten.

Klot som avslutar rabatten.

buxbomsklipp

Buxbomsfrisering pågår. Inte katten är det roligt, tycker Svart.

(128)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar